Bizarni pogrebni običaji u Aziji
0

Od mrtvih izrađuju drago kamenje i tresu ih dok ne postanu pepeo

Sarajevo-x.com
Azija je kontinent koja ima bogate pogrebne običaje koji, pak, izgledaju posve bizarni za one koji dolaze sa strane. No, kako bi svijetu prikazali običaje i približili im svoja vjerovanja u Hong Kongu se svake godine održava sajam pogrebnih usluga.

Neke od tih usluga su zaista neobične. Naprimjer, pogrebno društvo za dušu umrloga izgradi maketu kuće od papira. Kuća, koja je do u detalje izrađena, kasnije se zapali s obzirom da to predstavlja svojevrsni dar preminulom.

Ova tradicija stara je stotinama godina, a sve više se razvija. Kada čovjek umre u njegovo ime se radi papirna maketa kuće, doslovno u detalje. Radi se namještaj u kući, bazeni, jahte, garaža za automobil, pa i sam autombil. Kasnije, takvu maketu, koja je pravo umjetničko djelo, spale u čast preminuloga.

Južnokorejci, pak, imaju sopstvenu tradiciju sahranjivanja mrtvih. Naime, oni tijelo mrtve osobe stave u specijalni kontejner, duboko zamrznu, a zatim tijelo tresu sve dok od njega ne ostane samo prašina.

"U tradicionalnom kremiranju pokojnika obično se spali i kovčeg s tijelom i to traje dva do tri sata. Za taj proces potrebno je mnogo toplote i energije zbog čega nije dobar za okoliš. No, ovakvom tehnikom tijelo se prirodno razgradi i ponovo se vraća zemlji", kazao je Kenny Lo, direktor pogrebne kompanije koja omogućava ljudima da na ovaj način isprate svoje najmilije na drugi svijet.

Također, postoji još mnogo bizarnih običaja u Aziji, kada je riječ o sahranjivanju mrtvih, no jedan od zasigurno neobičnijih je izrađivanje dragog kamenja od tijela mrtve osobe.

Zahvaljujući švicarskoj kompaniji Algordanza, svi koji žele zauvijek pored sebe imati nekoga dragog ko je preminuo mogu načiniti privjesak od tijela te osobe.

Drago kamenje, koje se još naziva spomen dijamanti, izrađeno je od hemijski izmijenjenog pepela mrtvaca, a uz dijamant dolazi i certifikat koji dokumentuje proces proizvodnje.

Sve ovo su samo neki od neobičnih običaja sahranjivanja mrtvih u Aziji koji su prikazani tokom izložbe koja zasigurno privlači veliki broj posjetilaca. Inače, svi oni koji posjete izložbu pogrebnih usluga u Hong Kongu mogu dobiti i besplatnu izradu portreta na sanduku.