Autentični simbol grada
1.6k

Nostalgična slika Sarajeva: Sjećate li se kultne slastičarne Olomanke

N. C.
Fotografija ispre Olomanke 70-ih godina
Fotografija ispre Olomanke 70-ih godina
Olomanka je bila jedna od nekad najposjećenijih slastičarni, gdje su se okupljale poznate ličnosti iz javnog života, građani i gosti Sarajeva.

Ova kultna slastičarna nalazila se u Titovoj ulici na broju 23, a starije generacije Sarajlija rado se prisjete jednog od "simbola" svoga grada.

Najpoznatija sarajevska slastičarna bio je Oloman, iako bi se mnogi složili da su se ovdje jeli najbolji kolači, ali je to bilo i kultno mjesto okupljanja građana.

Olomanka je zasigurno bila jedan od najautentičnijih simbola Sarajeva pa niko nije ni imao razloga baviti se time kakvi su kolači. Jednostavno, radilo se o mjestu koje je bilo važnije od većine drugih mjesta. Ovdje se ipak pio najbolji espresso i sastajala raja.

Jedan od majstora u kultnoj slastičarni Oloman u Sarajevu bio je Šaban Ljumić koji je je posvetio život poslastičarstvu. On je kasnije postao i vlasnik još jedne čuvene sarajevske slastičarne Palme.

Fotografije poput ovih izazivaju emocije i bude uspomene brojnim Sarajlijama jer ih za ova kultna mjesta vežu uspomene na neka prošla vremena.