biznis
544

Nova Olomanka će Sarajlijama značiti više nego nekadašnja

Piše: E. S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Titovoj ulici na broju 23 Sarajlijama će biti vraćen poznati kafić Oloman, ili zgrada Olomanka, kako su je zvali. Olomanka je bila jedna od nekad najposjećenijih slastičarni, gdje su se okupljale poznate ličnosti iz javnog života, građani i gosti Sarajeva.

Ovu zgradu je pod zakup uzela kompanija UniMa Group i Tahmid Sarajevo na čelu sa Nerminom Hubićem. U obnovu je uloženo 450.000 KM, a bit će zaposleno oko 40 osoba.

"Želimo napraviti tu staru sarajevsku priču. Reakcije ljudi su bile pozitivne, posebno kada smo skinuli lim koji je bio oko objekta. Još imamo posla u unutrašnjosti. Planirali smo otvorenje u februaru, ali mislim da nećemo moći stići sve završiti jer želimo da sve bude besprijekorno", rekao je Hubić za Klix.ba.

Obnova je počela prije četiri mjeseca, a urađena je fasada i promijenjena stolarija. Ova zgrada i ovo mjesto je bilo posebno za sve Sarajlije.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Olomanka će biti više nego što je prije bila Sarajlijama. Prostorno je znatno veća. Unutrašnji prostor je proširen i ima blizu 300 kvadrata, a bašta će biti iza objekta i na krovu, na ukupnoj površini od 600 kvadrata", kazao nam je Nermin Hubić.

Olomanka će prvenstveno biti mjesto za kafu i kolač, a posjetiocima će ponuditi i sendviče koji neće biti obični. U Olomanu će sve biti drugačije, a želja novih vlasnika je da prikažu starobosanske detalje i tradiciju u modernom izdanju.