Gdje izaći
1k

Noć vještica već počinje: Na kojim mjestima u Sarajevu su organizovane proslave

I. S.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iako se Noć vještica, odnosno Halloween, slavi 31. oktobra, u Sarajevu će večeras mnogi početi sa zabavom. Organizovane su proslave u nekoliko lokala.

Ovaj praznik je nastao još u periodu prije Krista, kada su Kelti početkom novembra obilježavali početak nove godine. Vjerovali su da svakog 31. oktobra, pred kraj ljeta i početak zime, duše pokojnika prelaze na drugi svijet pa su stoga uoči nove godine palili vatru kako bi im pomogli da lakše pronađu put te su ispred kuća iznosili darove obliku hrane i pića.

Neke legende kažu kako su Kelti vjerovali da mrtvi ustaju iz grobova svakog 31. oktobra i zatim posjećuju svoje domove. U strahu od susreta s mrtvima i zlim duhovima kreirali su poseban obred - oblačili su kostime i pravili veliku buku.

Večeras će se u Kinu Bosna održati Dia de Los Muertos & Halloween Party 2023. Prisutne će zabavljati Six Beats, Zli Dzej, Black Beriz i Ryo. Cijena ulaza je 10 KM.

"Počinjemo u 20 sati. Donosimo zvuk, svjetlo, paučinu, vještice, bundeve i photo kutak za fotkanje maski/kostima. Glavna nagrada za najbolji kostim/masku iznosi 1.000 KM", poručili su organizatori.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Central Clubbing je za sutra, 28. oktobar, najavio Halloween Horror Night Party u Trezoru. Zabava počinje u 21 sat, a ulaznica je 10 KM.

"Najpopularniji serijal u gradu nam ponovo sprema nezaboravan party u specijalno dekorisanom klubu! Kao i svaki put, plesni podij će biti pun čudovišta i monstruma! Da li se usuđuješ plesati sa njima? Učestvuj u igri za najbolji kostim i osvoji novčanu nagradu", poručili su. Više informacija možete pronaći na Instagram profilu Central Clubbinga.

U S One Sky Baru će u utorak, 31. oktobra, biti organizovana zabava Brown Sugar RNB Merakoona i DJ Soula. Za prisustvo ovom događaju morate imati više od 23 godine. Počinje u 20 sati. Ulaznica košta 10 KM, a na dan eventa 15 KM.

U Routeu 66 će 31. oktobra, nastupiti bend No Color, a nakon toga možete učestvovati u karaokama. Ulaz se ne plaća, a najbolji kostim će osvojiti nagradu.

Sarajevska filharmonija će 31. oktobra u Narodnom pozorištu odsvirati koncert Halloween symphonic. Orkestar predvodi Samra Gulamović. Ulaznice možete kupiti putem servisa Kupi Kartu.

"Ovaj koncert za Noć vještica neće biti tako sablasan već će sigurno biti veoma dobra zabava za sve prisutne. Odvažite se doći u svojim kostimima i uživajte u tematski pripremljenim kompozicijama iz svijeta umjetničke muzike", naveli su.