Trenutno najgledanija
111

Zašto svi pričaju o ovoj Netflixovoj seriji? Uznemirujuća istinita priča šokirala je gledaoce

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Serija "Baby Reindeer" novi je Netflixov hit, a posljednjih dana svi pričaju o ostvarenju inspirisanom istinitom pričom koja nije nimalo ugodna za gledanje.
Serija donosi intimnu priču škotskg komičara Richarda Gadda, koji ju je ranije već predstavio u nekoliko hvaljenih samostalnih pozorišnih predstava.

Ovdje Gadd glumi izmišljenu verziju sebe iz sredine dvadesetih: komičara po imenu Donny koji radi kao barmen, a kojem u život ulazi Martha Scott, koja ga proganja, šaljući mu više od 41.000 e-mailova, 350 sati govornih poruka, 744 tvita, 46 Facebook poruka, 106 stranica pisama.

Martha je mentalno nestabilna, ali živahna četrdesetogodišnjakinja koja se uhvati za prvu osobu koja joj pruži malo pažnje. Nakon što je Donny počasti pićem i razgovorom - u kojem tvrdi da je uspješna advokatica - ona počinje dolaziti u bar svaki dan, postajući neredovnija i neprikladnija sa svakom posjetom.

Mladić se u početku zabavlja, ali "nevina zaljubljenost" poprimi zlokobni obrt kada mu ona počne slati hiljade alarmantnih e-poruka i pojavljivati ​​se na njegovim svirkama i u kući. Na kraju Donny otkriva da je Martha registrirani uhoda s historijom zlostavljanja i nasilja. Ipak prođu mjeseci prije nego što on preduzme bilo kakvu odlučnu akciju da je zaustavi.

Uhoda iz serije želi tužiti autora

U nedavnom intervjuu za Daily Mail, koji je odbio da je identifikuje po imenu, žena po kojoj je kreiran lik uhode iz serije se oglasila navodeći da razmatra tužbu za klevetu.

Ova 58-godišnja žena iz Londona, koju na ekranu tumači Jessica Gunning, tvrdi da je dobivala "prijetnje smrću i bila zlostavljana" što su činile pristalice Richarda Gadda.

"On sada koristi seriju da me uhodi", rekla je ona, tvrdeći da je Gadd "maltretirao stariju ženu na televiziji radi slave i bogatstva" te kazala kako je "ona žrtva".

Iako su detalji u seriji promijenjeni kako bi se zaštitili identiteti ljudi, žena je rekla da navodno dijeli nekoliko sličnosti s likom Marthe: obje su iz Škotske, studirale su pravo, imaju historiju uhođenja i više od 20 godina su starije od Gadda.

Šta se zapravo dešavalo u stvarnosti

U Netflixovoj seriji, par se prvi put susreće nakon što Gaddov lik Donny ponudi Marthi šoljicu čaja. Priznaje da mu je bilo žao Marthe, a kada je rekla da ne može sebi priuštiti piće, ponudio joj je jedno piće "na račun kuće". Ovo je istina i pokrenulo je niz događaja.

Jednako kao i u seriji, Donnyja nisu shvatili ozbiljno kada je prvi put prijavio Marthu. Prema Gaddovim riječima, prošlo je šest godina prije nego što je policija konačno intervenisala.

"Prošao sam kroz dvije policijske istrage u svom životu i obje su bile urnebesne, strašne letjeti na zidu. Iskreno, moj savjet nekome ko je ikada razmišljao o podizanju optužnice bi bio: to je strašna noćna mora proces i traje godinama", rekao je za The Guardian.

Screenshot/Netflix
Screenshot/Netflix

Iako je serija zasnovana na događajima iz stvarnog života, neki detalji su promijenjeni kako bi se zaštitili identiteti. Gadd je o tome i sam govorio, objašnjavajući da je "Martha bila maskirana do te mjere da ne misli da bi se prepoznala".

"Išli smo do te mjere da je zamaskiramo da mislim da se ne bi prepoznala. Ono što je pozajmljeno je emocionalna istina, a ne nečiji profil od činjenice do činjenice", kazao je za GQ.

Tokom četiri i po godine, uhoda je poslala 41.071 e-mail, 350 sati govornih poruka, 744 tvita, 46 Facebook poruka i 106 stranica pisama. U stvarnom životu, poslala je i igračku irvasa, tablete za spavanje , vuneni šešir i bokserice - nešto što nije prikazano u Netflix seriji.

Ono što je nejasno je da li je prava Martha otišla u zatvor. U seriji, Martha ostavlja govornu poštu s prijetnjom da bi potencijalno mogla zbosti nekoga i da je uhapšena.

Kritičari su odmah po izlasku serije dali prilično pozitivne ocjene, a na stranici Rotten Tomatoes nakon što je na početku imala ocjenu 100 posto trenutno i dalje ima impresivnih 97 posto.