Prema tekstu Nejre Babić
15

Premijera predstave "Još uvijek smo živi" 4. maja u SARTR-u: Priča uronjena u našu svakodnevnicu

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Press konferencija povodom premijere predstave "Još uvijek smo živi" (Foto: V. D./Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru SARTR četvrtog maja bit će premijerno izvedena predstava "Još uvijek smo živi" prema tekstu Nejre Babić, a u režiji Gianluce Iumienta.

Ovaj put radi se o praizvedbi teksta "Još uvijek smo živi" autorice Nejre Babić. Tim povodom danas je u SARTR-u održana press konferencija kojom su najavili premijeru.

Iumiento je kazao kako jedva čeka reakciju publike na predstavu, a Selma Alispahić je potom istaknula kako je "uvijek veliko slavlje u teatru kad se pojavi novi domaći dramski tekst".

"Pogotovo kad je pisan po narudžbi i na određenu temu. Mislim da je naša dramaturškinja sjajno odgovorila tom izazovu i pružila nam jedan uzbudljiv materijal koji je duboko uronjen u našu svakodnevnicu u kojoj pokušavamo nekako da se oslobodimo tereta prošlosti, ali nas svaki dan podsjeća na to tek suočavanjem sa prošlošću možemo se nadati da ćemo budućim generacijama ponuditi lakšu budućnost", navela je.

Selma Alispahić (Foto: V. D./Klix.ba)
Selma Alispahić (Foto: V. D./Klix.ba)

Dodala je kako ovaj tekst apsolutno rezonira s trenutkom u kojem živimo, dotiče se i rata i imigracija i uništenih života, kao i porodica: "Ne zaboravlja da govori o ljubavi, želji za opstankom, instinktu za preživljavanjem, potrazi za smislom, i ono što je najvažnije - o nadi".

"Mislim da je predstava jako važna za opstanak teatra, u vremenu kad gledamo direktan prenos napada na sve ljudske vrijednosti, čovječanstvo, ljudski život - ova predstava nas vraća u teatar kao jedno važno mjesto kolektivnog iskustva", poručila je Alispahić.

Davor Sabo istaknuo je kako ne postoji osoba u BiH koja nema nekoga ko je otišao ili koga su rat i druge okolnosti izmjestile na neko drugo mjesto.

Davor Sabo (Foto: V. D./Klix.ba)
Davor Sabo (Foto: V. D./Klix.ba)

"U tom smislu predstava korespondira s onim što smo živjeli i s onim što smo imali u prošlosti. U ovoj predstavi tumačim ulogu oca, Nejra je to napisala jako zahtjevno, čovjeka koji je bio stub svoje porodice gdje dolazi da potpuno gubi tu ulogu. Bio je jako težak, zahtjevan i intenzivan proces", kazao je.

"Još uvijek smo živi" je tekst koji prati život jedne porodice koja nakon što ih istjeraju iz stana, traže novi dom i u toj potrazi nekoliko puta "umiru". Šta se desi ljudima koji su primorani napustiti domove, gradove, porodice, sve što vole i što im je poznato?

Kako pristati na to da moraš ispočetka graditi novi život, a da prethodni nisi napustio svojom voljom. Gdje pripadaš? Kome? Nekome je zaborav jedini način opstanka, nekome je spas u tome što se čuva za uspomene kao za sidro koje ga drži vezanog uz sve što mu je poznato i blisko. Ovo je priča o ljudima koji žive ušuškani u svojoj divnoj običnoj svakodnevici u kojoj nalaze beskrajnu radost, u kojoj porodica skupa raste iz dnevnih rutina koje naizgled ni po čemu nisu posebne, a ipak u njih je stao cijeli svijet koji neko nasilno sruši. Zato što može.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Matea Mavrak, Davor Sabo i Sanjin Arnautović.

Autorski tim predstave čine: Nejra Babić- Dramaturginja, Lejla Hodžić – Scenografkinja i kostimografkinja, Amina Đulović – asistentica reditelja, Naida Čelik – dizajnerica

Premijera predstave zakazana je za 4. maj sa početkom u 20 sati, a reprize za 14. i 15. maj