Zanimljivosti
11

Muškarac preminuo nakon što je pantljičara u njegovom tijelu dobila rak

Klix.ba
Pantljičare mogu narasti u ljudskom organizmu i do pet metara dužine
Pantljičare mogu narasti u ljudskom organizmu i do pet metara dužine
Jedan Kolumbijac je preminuo nakon što je pantljičara koja je živjela u njegovom tijelu oboljela od raka, izazvavši imunološki šok zbog kojeg je 41-godišnjak i umro.

Tokom, analize uzoraka tkiva iz pluća preminulog pronađene su ćelije deset puta manje od ljudskih. Nakon višestrukih pretraga uslijedio je šok: ćelije su pripadale pantljičari koja je parazitirala u njegovom organizmu.

Ovo je prvi zabilježen ovakav slučaj u svijetu, izjavili su ljekari.

"Bili smo zapanjeni kada smo shvatili da smo pronašli jedno savim novo i moglo bi se reći bizarno oboljenje. Glista u plućima muškarca razvila je kancerogene ćelije koje su se potom proširile po njegovom tijelu, pritom izazvavši razvitak tumora", rekao je Atis Muehlenbach, šef istraživačkog tima.

Preminuli muškarac imao je i HIV virus koji je oslabio njegov imunološki sitem, što je omogućilo razvijanje kancerogenih ćelija kod parazita. Naime, 41-godišnjak je već godinama bolovao od AIDS-a, ali nije redovno uzimao medikamente.

Ljekari pretpostavljaju da je smrt nastupila usljed imunološkog šoka.

Izražena je i zabrinutost zbog činjenice da nije poznato na koji način liječiti potencijalne nove pacijente sa ovim oboljenjem.

"Ne znamo da li bi medikamenti protiv pantljičare bili efikasni i protiv kancerogenih ćelija koje potječu od nje. Također, ne znamo ni da li funkcioniše terapija za liječenje raka kod čovjeka. Nažalost, pacijent je umro prije nego što smo uspjeli ovo utvrditi", rekao Muehlenbach.