Zanimljivosti
74

Ljubitelji astronomije u BiH se trude ukazati na značaj i ljepotu ove nauke

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Astronomsko društvo Orion je nasljednik nekadašnjeg Akademskog astronomskog društva koje u Sarajevu postoji već 51 godinu. Društvo se prvenstveno bavi astronomijom, ali i naukom u širem smislu, jer broji i članove koji imaju različita profesionalna opredjeljenja.

Orion društvo organizuje škole astronomije, javna predavanja, kao i gradska posmatranja astronomskih fenomena koja su uvijek javna i besplatna za sve zainteresirane. U periodu od 4. do 10. oktobra, članovi udruženja Orion su obilježavali Svjetsku sedmicu svemira, uz različita predavanja, radionice i okrugle stolove.

Danas je, u organizaciji ovog udruženja, na platou između Gradske bolnice i Titove ulice (na parkingu i skejtbord poligonu) trebalo biti održano posmatranje Sunca teleskopom, a iz Oriona su pozvali i sve zainteresirane građane da im se pridruže. Nažalost, zbog oblačnog vremena, posmatranje je bilo onemogućeno.

"Nažalost, astronomija je takva nauka da, ukoliko želite vršiti neku opservaciju, ovisite o vremenskim uvjetima, a to nam se nažalost desilo i danas", kazala je u razgovoru za Klix.ba Adela Subašić-Kopić, potpredsjednica Astronomskog društva Orion, dodavši kako razmišljaju o tome da se danas u toku dana zapute u sunčani Mostar.

Na rubu Sunca se 18. oktobra se pojavila pjega prečnika oko 200.000 kilometara i rotacijom naše zvijezde se našla u položaju da je jučer i danas "usmjerena" ka Zemlji. Sunčeve pjege su aktivne oblasti na Suncu gdje se povremeno dešavaju eksplozije koje nazivamo bljeskovi i koronalne erupcije materije.

"Mlađi članovi udruženja nisu imali priliku to vidjeti dosad, stoga smo željeli da to zajedno s nama vide i građani", kazala je Subašić-Kopić.

Ona je podsjetila na činjenicu kako se članovi ovog udruženja trude obnoviti opservatorij na Trebeviću i vratiti sjaj našoj državi, prvenstveno gradu Sarajevu, čiji je Trebević bio svjetionik.

"Nadamo se da ćemo uspjeti u našem naumu jer je astronomija jedna od najdivnijih nauka. Vjerujte, ja vam to ne govorim kao fizičar i astronom, nego kao obična persona, jer vidim koliko se ljudi interesuju za to, počevši od mojih đaka u školi", poručila je Subašić-Kopić, istakavši kako je udruženje Orion potpisalo memorandum sa astronomskim društvom Plejada u Tuzli.

Dodala je kako tuzlansko Astronomsko udruženje Plejada postoji već nekoliko godina, te kako se kroz svoje aktivnosti trudi ukazati na značaj i ljepotu ove nauke, a uskoro planiraju i otvaranje vlastite opservatorije u Tuzli.