"Old smokers"
42

Astronomi otkrili ogromne drevne zvijezde u Mliječnom putu: Godinama blijedile, a onda jako zasjale

S. Š.
Astronomi su otkrili misterioznu grupu džinovskih starijih zvijezda u srcu Mliječnog puta koje emituju oblake prašine i gasa veličine Sunčevog sistema.

Zvijezde, koje su nazvane "Old smokers", mirovale su dugi niz godina, blijedile gotovo do nevidljivosti, prije nego što su iznenada "ispuhale" ogromne oblake dima i zasjale nevjerovatnim sjajem.

Do otkrića je došlo tokom praćenja skoro milijardu zvijezda u infracrvenom svjetlu tokom desetogodišnjeg istraživanja noćnog neba.

"To je nova vrsta zvijezda i čini se da su sve skupljene na istom dijelu neba, vrlo blizu centra naše galaksije Mliječni put", rekao je profesor sa Univerziteta Hertfordshire Philip Lucas, koji je i vodio ovo istraživanje.

Astronomi su, naime, radili na snimci rijetko viđenih novorođenih zvijezda - poznatih kao protozvijezde. Tokom ovih perioda, mlade zvijezde brzo dobijaju masu gutajući okolni gas koji stvara zvijezde, što dovodi do naglog povećanja sjaja.

Tim je pratio stotine miliona zvijezda i identificirao 32 eruptirajuće protozvijezde čija je svjetlost porasla najmanje 40 puta, a u nekim slučajevima i više od 300 puta.

Međutim, u analizi se neočekivano pojavila još jedna grupa zvijezda u blizini centra Mliječnog puta. Kada su detaljnije proučavane pomoću veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije, sedam zvijezda se smatralo novom vrstom zvijezda crvenog diva, koju su istraživači nazvali "Old smokers". Konvekcijske struje i nestabilnosti unutar zvijezde mogu izazvati oslobađanje ogromnih stupova dima, sugerirao je Lucas.

"Ovo su oblaci veličine Sunčevog sistema. Naša pretpostavka je da su to oblaci prašine u jednom smjeru, vjerovatno iz jedne mrlje na površini zvijezde", rekao je profesor Lucas.

"Otkriće nove vrste zvijezde koja izbacuje materiju moglo bi imati širi značaj za širenje teških elemenata u nuklearnom disku i metalima bogatim područjima drugih galaksija", dodao je također profesor, piše Guardian.

Cjelokupni izvještaj ovog istraživanja možete pogledati na linku.