Letjet će balonom
22

NASA-in teleskop GUSTO će mapirati dio Mliječnog puta

D. B.
Američka svemirska agencija NASA se priprema za početak eksperimenta nazvanog GUSTO, što je skraćenica za Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory, a koji ima za cilj kreirati 3D mapu dijela galaksije Mliječni put.

Eksperiment GUSTO podrazumijeva teleskop koji će lebdjeti na visini od 36,6 kilometara iznad Antarktika pomoću balona u periodu od najmanje 55 dana te će "upijati" radio valove visoke frekvencije koji prodiru kroz kosmički međuzvjezdani medij, što je termin koji se odnosi na gasove, prašinu, radijaciju i druge materijale koji čine prostor između zvijezda.

GUSTO će tražiti signale ugljika, kisika i azota u međuzvjezdanom mediju, a time i nagovještaje o tome kako se formiraju zvijezde i planete, konkretno, ono što čini da se svemirske čestice okupljaju i formiraju molekularne oblake koji prethode formiranju zvijezda.

Balon će poletjeti iz antarktičke stanice McMurdo najranije 21. decembra.

Misija će otkriti 3D strukturu Velikog Magelanovog oblaka, patuljaste galaksije u blizini Mliječnog puta, koja je vidljiva golim okom s dijelova Zemljine južne hemisfere. Teleskop će letjeti u atmosferskom anticiklonu Južnog pola, koji će ga voditi u krugovima oko pola tokom misije.