Ima ih više od 80
54

Američki sud dodijelio Escobarovim nilskim konjima status pravnih osoba

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 80 nilskih konja u Kolumbiji postali su prva neljudska bića koja se zakonski smatraju pravnim osobama, odluka je američkog suda.

Nilski konji su ranije bili u vlasništvu kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a sada ih američki zakon posebno tretira. Ove životinje su postala prva živa bića koja nisu ljudi, a koja se odsad zakonski smatraju osobama.

Američki sud u Ohiju je priznao "kokainske nilske konje" kao osobe i to je prvi takav slučaj u historiji SAD-a. Sudska odluka je donijeta 15. oktobra, istog dana kada je Animal Legal Defense Fund predao zahtjev kojim je želio spriječiti vladu kolumbije da ubije životinje.

Svi nilski konji u potomci četiri životinje koje je Escobar ilegalno uvezao u zemlju. Oni su oslobođeni nakon Escobarove smrti 1993. godine, a od tada su se razmnožili te je njihov broj premašio 80 te prave haos u lokalnom ekosistemu. Međutim, neki naučnici tvrde da oni zapravo "obnavljaju ekološke funkcije" izgubljene zbog "izumiranja uzrokovanim djelovanjem čovjeka".

U julu je kolumbijski pravnik Lis Domingo Gomez Maldonado pokrenuo tužbu kako bi spasio nilske konje te je tvrdio da je sterilizacija bolja opcija. Iako zakon Kolumbije bićima koja nisu ljudi ne daje pravnu mogućnost pokretanja tužbe u svrhu zaštite njihovih interesa, pravni sistem te zemlje ne može natjerati nikoga u SAD-u da podnese dokumente koji podržavaju njihov slučaj.

Međutim, američki zakon omogućava zainteresovanim osobama u Kolumbiji da odu na Američki federalni sud i traže mogućnost za pribavljanja dokumenata i svjedočenja pa je pomenuti ALDF zatražio svjedočenje dvojice eksperata iz Ohia koji produčavaju nehiruršku sterilizaciju. U konačanici je sud priznao životinje kao pravne osobe.

Kolumbijska vlada je već započela proces sterilizacije u kojem se koristi hemikalija koja uzrokuje neplodnost kod nilskih konja.