'Dentist of the Devil'
0

Adolf Hitler se najviše bojao zubara

Sarajevo-x.com
Nacistički vođa Adolf Hitler je naredio pogubljenje miliona ljudi u koncentracionim logorima, poharao je veći dio Evrope te uspostavio brutalni režim terora, ali je imao fobiju od odlazaka kod zubara. Fascinantni detalji u vezi s Adolfovim strahom od zubara ali i drugih nacističkih klijenata kod doktora Johannesa Blaschkea otkriveni su u knjizi 'Dentist of The Evil', koja je nedavno objavljena u Njemačkoj.

"Dr. Johannes je bio izuzetno ponosan na svoju ulogu ličnog Hitlerovog zubara. Ali nacistički diktator nije dijelio njegovo oduševljenje. Nije mu uopće bilo lako sjesti u zubarsku stolicu. Čak je jedne prilike natjerao svog zubara da mu jednostavan proces rada oko korijena zuba razvuče na osam dana jer nije mogao da podnese bol", rekao je autor knjige Menevse Deprem-Hennen, a prenosi The Daily Express.

Hitlerov lični zubar je također zabilježio da je ovaj imao most na desnoj strani usne šupljine, za koji se žalio da se pomjerio i da ga neko što prije treba vratiti na njegovo mjesto. Diktator je imao problema i sa ružnim zadahom.

Samo 1944. godine morao je na zube staviti deset plombi.

Osnivač ozloglašene tajne policije Gestapo također je bio prava kukavica. Blaschke je zabilježio da je Hermann Goering plakao prije nego što bi sjeo u zubarsku stolicu. Proteza je morala biti gotova istog dana jer on kao glava tajne policije nije mogao da ide unaokolo bez zuba.