Nigerijski student varao žene
0

19 godina zatvora za iznudu novca na netu

Sarajevo-x.com
Nigerijski student Lawal Adekunle Nurudeen osuđen je na 19 godina zatvora zbog prevare i iznuđivanja novca na internetu, piše AP.

Lawal Adekunle Nurudeen, student završne godine informatike na Univerzitetu u Lagosu prevario je 56-godišnju ženu iz Australije koja mu je poslala 47 hiljada dolara.

Nurudeen, koji se predstavljao kao sredovječni udovac iz Velike Britanije koji traži suprugu, od iznuđenog novca je kupio dva komada zemlje i auto.

Razočarana žena mislila je da razgovara sa sredovječnim bijelcem koji je zaposlen u Lagosu, a Nurudeen je ženu uvjerio i da je udovac čija su žena i sin poginuli u automobilskoj nesreći.

Čak joj je i poslao slike nepoznatog čovjeka da potkrijepi priču, a usamljena žena je nastavljala slati novac kojeg je Lawal Adekunle Nurudeen tražio za ljekarske preglede, te za navodni put u Australiju.

Nakon razotkrivene prevare, Nurudeenu je zaplijenjena zemlja i automobil, a ostatak novca će također morati vratiti.

AP dodaje da ovo nije jedina internet prevara u Nigeriji, te da se ovakvi prijestupi nazivaju 'prevara 419' po krivičnom zakonu za internetske prevare. Mnogi od izvršioca ovih prevara nikad nisu uhvaćeni.