Vjerovali ili ne
6

15 stvari koje sigurno niste znali: Veliki prasak vidi se na TV-u, a Winnie Pooh je žensko

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Svakodnevno učimo nešto novo, a neke od ovih 15 činjenica ostavit će vas bez daha.

Uvijek je zanimljivo saznati neke nove činjenice, piše Bright Side. Postoji toliko toga nama nepoznatog  o svijetu koji nas okružuje, a neke stvari nas mogu potpuno zapanjiti.

Predstavljamo vam 15 činjenica koje će vas sigurno iznenaditi.

1. Možete zaključiti je li voda topla ili hladna na osnovi zvuka koji proizvodi

Jedna britanska kompanija napravila je eksperiment tijekom kojeg su snimali kako toče hladnu i toplu vodu u čaše i pustili ljude pogađati. Zanimljivo je da je većina njih pogodila koja je koja voda.

2. Postoji više načina kako složiti špil karata, nego što ima atoma na Zemlji

Postoji tako mnogo načina kako složiti špil karata. Zapravo, ta brojka dostiže nevjerojatnih 67 nula.

3. "Zadnjica" je zaista mjerna jedinica

"Zadnjica" je zaista mjerna jedinica za zapreminu i ekvivalentna je 477 litara.

4. Kleopatra je živjela u vremenu bližem slijetanju na Mjesec, nego izgradnji Velikih piramida

Kleopatra (koja je živjela od 69. godine p.n.e. do 30. godine p.n.e.), živjela je bliže slijetanju na Mjesec (1969. godine), nego izgradnji Velikih piramida (2.560. godine p.n.e.). To, također, znači i da je živjela bliže vremenu izrade iPhonea, nego vremenu izrade ovog svjetskog čuda.

5. Mame dupini pjevaju svojim bebama dok su još u trbuhu

Mame dupini uče svoje bebe "zvižduku raspoznavanja" dok su one još u trbuhu. Ovi zvižduci u svijetu dupina su kao imena i kroz njih oni prepoznaju jedni druge.

6. Divovske gljive

Prije više od 400 miliona godina, prirodni pejzaži nisu obilovali velikim drvećem i biljkama. Umjesto toga, iznad svega su se nadvijale divovske gljive, visoke osam m.

7. Med se ne može pokvariti

Med je jedina hrana koja se ne može pokvariti. Dakle, ako sada kupite staklenku meda, vaši potomci će ga stotinama godina poslije vas moći jesti. Naravno, med se vremenom ušećeri, ali sve što treba učiniti u tom slučaju je staviti staklenku u vodu i grijati je sve dok se ne vrati u prvobitno stanje.

8. Norveška je jednom proglasila pingvina vitezom

Pukovnik Sir Nils Olav III. je kraljevski pingvin koji  boravi u zoološkom vrtu u Edinburghu, u Škotskoj. On je maskota i glavni pukovnik Norveške kraljevske straže. Vitezom ga je proglasio kralj Harald V. i Nils je prvi pingvin koji je dobio takvu čast u vojsci Norveške.

9. Nacionalna životinja Škotske je jednorog

Jednorozi su često ukrasi na njihovim križevima na trgovima, a u Forresu se nalazi i Nacionalni muzej jednoroga.

10. Vodu koju pijemo danas, prvi su probali dinosauri

Postoji gotovo 100 posto sigurnost da su molekule vode koju pijemo danas, prvo prošle kroz organizam dinosaura.

11. Lego je najveća svjetska kompanija za proizvodnju guma

U 2011. godini, Lego je proizveo preko 318 miliona guma, dok su brendovi poput Bridgestonea, Michelina i Goodyeara proizveli manje od 200 miliona svaki.

12. Visoke štikle su izumili perzijski ratnici

Originalno porijeklo visokih potpetica je nejasno, ali najstariji podaci o njima mogu se naći na slikama perzijskih ratnika iz 1590. godine. One su, vjerojatno, služile konjanicima kao mamuze.

13. Vunasti mamut je još uvijek postojao kada su se gradile Velike piramide

Dok su Egipćani gradili piramide, kolonija vunastih mamuta koja je preživjela, nastanila se na malom otoku zvanom Wrangle. Mamuti su tu živjeli sve do 1.650. godine p.n.e., što je gotovo 1.000 godina nakon što su piramide izgrađene.

14. Na TV-u možemo vidjeti efekte Velikog praska

Mali postotak "snijega" koji vidimo na TV-u kada ostanemo bez programa, zapravo je ostatak radijacije Velikog praska. Drugim riječima, mi tada promatramo mali dio formiranja svijeta.

15. Winnie the Pooh je, zapravo, djevojčica

Da, Winnie the Pooh je muškog roda u knjigama i crtićima, ali pokazalo se da je inspiracija za ovaj lik bio pravi, ženski medvjed. Njeno ime bilo je Winnipeg ili Winnie.