Zanimljivosti
0

14-godišnjakinja sumo borac od 127 kg

Sarajevo-x.com
Samantha-Jane Stacey je australska sumo hrvačica koja se nada da će na svjetskom prvenstvu u Estoniji sljedećeg mjeseca osvojiti zlatnu medalju za svoju zemlju.

Ova 14-godišnjakinja teži 127 kilograma, a sa sumo treninzima počela je prije dvije godine. Ranije se bavila hrvanjem, piše Telegraph.

Trenutno se nalazi na Weetabix dijeti koja uključuje i lazanje, a sve s ciljem da održi potrebnu snagu. Samantha-Jane ne mari mnogo za uvriježeno mišljenje da je u sportu kojim se bavi bitna samo veličina.

"Volim ga jer je to fizički, tjelesni kontakt, ali se tu također mora upotrebljavati mozak i mentalne taktike," kaže ona. "Savršen je to sport za djevojke jer se mora razmišljati u pokretu."

"Ponosna sam što predstavljam svoju državu i želim to i nastaviti," dodala je.

Katrina Watts, predsjednica Australske sumo federacije izjavila je: "Ovaj sport je odličan poziv jer predstavlja potpuni tjelesni kontakt, ali se u toku borbe ne kažnjavaju protivnici. Umjesto toga bit je u balansu, fleksibilnosti i snazi, a sadrži i elemente džudoa, hrvanja i gimnastike."

Dodala je i to kako su borci iz istočne Evrope veoma snažni, ali da Australija ima odličan tim i u borbu kreću sa mnogo entuzijazma.

Vezani članci