Blaženo neznanje
61

Sudionici njemačkog Big Brothera još nisu obaviješteni o koronavirusu

DP
Foto: Printscreen/YouTube/
Promi Big Brother
Foto: Printscreen/YouTube/ Promi Big Brother
Producenti njemačkog Big Brothera kažu da kontakt s vanjskim svijetom nije dopušten, osim u slučaju bolesti u porodici, pa tako učesnici realityja ne znaju za pandemiju koronavirusa.

Četrnaestero sudionika reality programa Big Brother u njemačkom gradu Kölnu su među posljednjim ljudima na svijetu koji nisu svjesni pandemije virusa Covid-19. Većina njih odsječena je od ostatka svijeta još od 6. februara kada su ušli u kuću. Mjesec dana kasnije pridružilo im se još četvero učesnika, samo tri dana prije nego što je zabilježen prvi smrtni slučaj u toj zemlji uslijed koronavirusa.

Kada je trenutna sezona njemačkog Big Brothera počela, vijesti o novom koronavirusu iz Wuhana tek su krenule. Otada su učesnici u blaženom neznanju. Producenti programa prvobitno su donijeli odluku da im ništa ne spominju, ali onda se televizija Sat.1 koja prikazuje Big Brother, našla na udaru gledatelja zbog čega će, ipak, obavijestiti sudionike o tome što se događa vani. Također su naveli da će uvesti pojačane mjere kada je u pitanju održavanje higijene.

Slična situacija dogodila se i u SAD-u 2001. godine kada je troje finalista u tamošnjem formatu Big Brothera obaviješteno o terorističkim napadima na sada porušeni Svjetski trgovački centar u New Yorku. Čak i tada su producenti donijeli ovu odluku pod pritiskom jer je rođak jednog od finalista nestao u gužvi prouzrokovanoj napadom, piše The Guardian.

Ukućani njemačkog formata trenutno su podijeljeni na luksuzniji i siromašniji dio kuće pa su time, u neku ruku, već u svojevrsnoj samoizolaciji. Pored njemačkog, trenutno se prikazuju i kanadski i brazilski Big Brother. Sudionici kanadskog reality programa već su primijetili da nedostaje žamor publike tokom večeri kada se izbacuje neko od ukućana.