Treća noć SFF-a
59

Senad Bašić i ekipa filma "Bosanski lonac" prošetali crvenim tepihom, zavijorila se i zastava Ukrajine

L. R.
Ekipa filma "Bosanski lonac" (Foto: I. L./Klix.ba)
Ekipa filma "Bosanski lonac" (Foto: I. L./Klix.ba)
Treću noć Sarajevo Film Festivala (SFF) crvenim tepihom prošetali su glumci iz BiH, Austrije, Ukrajine te Turske i time pokazali bogatstvo i raznovrsnost ovog bh. filmskog festivala.

Večerašnji crveni tepih obilježio je i glumac Senad Bašić I reditelj Pavo Marković, ali i ostatak ekipe filma "Bosanski lonac", koji se večeras premijerno prikazuje na festivalu.

Film je sniman u Grazu i Zagrebu, a Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu.

Ekipa filma
Ekipa filma "Bosanski lonac" (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, u Narodnom pozorištu večeras u 19 sati prikazat će se film iz takmičarskog programa "La Palisiada" ukrajinskog reditelja Philipa Sotnychenka. Reditelj Sotnychenko došao je zajedno sa svojom filmskom ekipom koja je ponijela i ukrajinsku zastavu.

U filmu glume Stepan Barabash, Serhii Luzanovskyi, Oleksandr Mavrits, Andrii Zhurba, Novruz Pashayev, Oleksandr Parkhomenko, Valeria Oleinikova, Olena Mamchur i Oleksandr Maleev.

Ekipa filma
Ekipa filma "La Palisiada" (Foto: I. L./Klix.ba)

Radnja filma smještena je u Ukrajini u 1996. godini gdje dva stara prijatelja, policijski detektiv i forenzički psihijatar istražuju ubojstvo kolege. Oni, prije mnogo vremena bili zaljubljeni u udovicu žrtve. Udubljeni u komplikovani slučaj i davno zaboravljene uspomene, prijatelji kreiraju budućnost u kojoj će njihova djeca morati živjeti s nasljeđem nerealizovanih ambicija svojih roditelja.

Pored toga, specijalnu projekciju imat će i film "Forever thirty-three", turskog reditelja Murata Paya, koji je i ranije bio dio SFF-a sa svojim filmom "Mutavac". Reditelj Pay je ranije izjavio da će mu Sarajevo ostati u lijepom sjećanju.

Ekipa filma
Ekipa filma "Forever thirty-three" (Foto: I. L./Klix.ba)

Poslije ceremonije crvenog tepiha, u hotelu Hills na Ilidži uslijedit će i dodjela nagrada Srce Sarajeva u kategoriji TV serije, gdje nominovano 19 serija iz protekle sezone.