Showbiz
11

Privatni avioni Elvisa Presleyja će biti prodani na aukciji

Klix.ba
Dva privatna aviona koja su pripadala kralju rock'n'rolla Elvisu Presleyju, "Lisa Marie" i "Hound Dog II", bit će prodani na aukciji, javlja BBC.

Avion "Lisa Marie" je dobio ime po Presleyjevoj kćerki, a kupio ga je 1975. godine i preuredio tako da ima apartman s velikim krevetom i prostoriju za sastanke.

Ni jedan od Elvisovih aviona više ne može letjeti i već 30 godina su izloženi u Gracelandu, gdje ih posjećuju turisti.

Avioni će biti prodani na aukciji aukcijske kuće Julien's.

Presley je kupio avion Convair 880 1975. godine, dvije godine prije smrti, a potrošio je oko 300.000 dolara na njegovo preuređivanje. Osim apartmana i prostorije za sastanke, "Lisa Marie" ima kupatilo i stereo sistem sa 50 zvučnika.

Rep aviona ukrašava Presleyjev zaštitni znak TCB, odnosno "Taking Care of Business". Posljednji put je avion letio kada je prevozio Elvisovu bivšu suprugu Priscillu i glumca Georgea Hamiltona na njegovu sahranu.

Avion je prodao Elvisov otac Vernon 1978. godine, promijenio je dva vlasnika, a onda ga je kupio konzorcijum u zajedničkom ulaganju s vlasnicima Gracelanda, nakon čega je izložen kao turistička atrakcija. Međutim, taj ugovor ističe ove godine.

Drugi avion, "Hound Dog II", je zapravo Lockhead JetStar. Kupljen je 1975. godine kao prelazno rješenje dok su trajali radovi na avionu "Lisa Marie". U Graceland je dopremljen 1984. godine.

Avioni će biti prodani zajedno, a ponuđena je i mogućnost kupovine zemljišta u blizini Gracelanda na kojima mogu biti izloženi neovisno od Muzeja Presley. Spekuliše se da bi mogli dostići cijenu od 10 miliona dolara.