Incident iz 2021. godine
65

Odbačena krivična prijava protiv Aleca Baldwina za ubistvo snimateljice na setu filma "Rust"

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Tužioci u Novom Meksiku odustali su od krivične prijave protiv glumca Aleca Baldwina zbog pucnjave na snimanju filma "Rust" 2021. godine, a u kojoj je smrtno stradala snimateljica Halyna Hutchins.
Baldwin je prethodno optužen po dvije tačke optužnice za ubistvo iz nehata nakon što je u oktobru 2021. godine ubio snimateljicu Halynu Hutchins na snimanju Westerna u Novom Meksiku. Glumac je vježbao unakrsno izvlačenje kada je pištolj opalio i pogodio snimateljicu i reditelja Joela Souzu, koji je zadobio povredu koja nije bila opasna po život.

"Zadovoljni smo odlukom o odbacivanju slučaja protiv Aleca Baldwina i ohrabrujemo odgovarajuću istragu o činjenicama i okolnostima ove tragične nesreće", rekli su Luke Nikas i Alex Spiro, advokati Aleca Baldwina u saopćenju.

Ured okružnog tužioca Santa Fea odbio je komentar.

Baldwinovo sljedeće pojavljivanje pred sudom u ovom slučaju bilo je zakazano za 3. maj. Glumac se već odrekao prava da se pojavi na preliminarnom ročištu. On se u sudskom podnesku izjasnio da nije kriv po spomenutim tačkama optužnice.

Oružarka filma, Hannah Gutierrez-Reed, također je optužena po dvije tačke za ubistvo iz nehata zbog Hutchinsine smrti.

Gutierrez-Reed bi se trebala pojaviti na preliminarnom ročištu 3. maja. Njen advokat je rekao da se namjerava izjasniti da nije kriva i rekao je da ne zna kako su pravi meci završili u pištolju.

David Halls, prvi pomoćnik reditelja, osuđen je prošlog mjeseca na šest mjeseci uslovne kazne bez nadzora u sklopu sporazuma o priznanju krivice. Halls, koji je prije pucnjave predao revolver Colt.45 Baldwinu, optužen je za nesavjesno korištenje smrtonosnog oružja.