Showbiz
1

Novi zakon protiv diskriminacije: IMDb će morati ukloniti dob glumaca

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Internet baza filmova (Internet Movie Database-IMDb) će prema novom zakonu sa svoje stranice morati ukloniti dob glumaca, piše CNN.

IMDb je online baza informacija povezanih sa filmovima, televizijskim programom i video igrama, a njezin bitan dio su i informacije o glumcima. Do sada se se na IMDb-u mogle pronaći informacije i o godinama glumaca, ali čini se da će posjetioci sada tu informaciju morati potražiti drugdje.

Novi zakon, koji je potpisao kalifornijski guverner Jerry Brown, osigurava uklanjanje informacija o dobi glumaca sa web stranica na pretplatu koje koriste kasting agencije i poslodavci u industriji zabave, ukoliko glumci ispune zahtjev za to.

Iako je IMDb besplatan, ova stranica ima i servis na pretplatu koji profesionalcima zaposlenim u industriji zabave nudi pristup direktorijima kojima drugi posjetioci nemaju pristup.

Ovaj potez naišao je na odobravanje glumaca, koji tvrde da dobna diskriminacija stvara probleme pri dobijanju uloga. Gabrielle Carteris, predsjednica udruženja glumaca SAG-AFTRA, je u saopćenju koje je izdalo ovo udruženje rekla da je ova organizacija već godinama pokušavala za zaustavi štetu po karijeru uzrokovanu objavom datuma rođenja izvođača.

Carteris, koju publika najviše pamti po ulozi Andree u TV seriji "Beverly Hills, 90210", rekla je da tu ulogu nikada ne bi dobila da su znali da je dosta starija nego lik koji je igrala.

"Nikada me ne bi zvali na audiciju za ulogu šesnaestogodišnje Andree Zuckerman da su znali da sam imala 29 godina", rekla je ona i dodala da se radi o teškoj diskriminaciji.