Emotivan performans
511

Legendarna pjevačica tokom nastupa na dodjeli Grammyja pozvala na prekid vatre u Gazi

N. O.
Screenshot/CBS
Screenshot/CBS
Legendarna Annie Lennox je pozvala na prekid vatre u Gazi tokom svog sinoćnjeg nastupa na dodjeli Grammy nagrada.

Nekadašnja pjevačica grupe Eurythmics pjevala je "Nothing Compares 2 U" kao omaž Sinead O'Connor tokom segmenta In Memoriam na ceremoniji dodjele nagrada te je poručila: "Umjetnici za prekid vatre!".

Njen poziv dolazi nekoliko dana kada je više od 10.000 propalestinskih pristalica marširalo kroz centar Londona pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi.

Lennoxina obrada Sineadine pjesme bila je posebno značajna, jer je ranije pozivala na podršku i pomoć pjevačici nakon što je objavila zabrinjavajući video 2017. godine.

U segmentu In Memoriam, Stevie Wonder je također odao počast Tonyju Bennettu, a Fantasia Barrino otpjevala je "Proud Mary" u znak sjećanja na Tinu Turner.

Lennox je među više od 300 umjetnika koji su krajem oktobra prvi objavili pismo u kojem pozivaju američki Kongres i predsjednika Joea Bidena da pozovu na hitan prekid vatre u Gazi i Izraelu putem Artists4Ceasefire.org.

America Ferrera, Jordan Peele, Gracie Abrams, Jennifer Lopez, Ben Affleck, Amanda Gorman, Dua Lipa, Jon Stewart i Drake su među ostalim umjetnicima koji su potpisali pismo od 23. januara.

"Ovdje smo da damo svoj glas i naše platforme da pojačamo globalni poziv na trenutni i trajni prekid vatre, siguran povratak svih talaca i hitnu isporuku humanitarne pomoći civilima u Gazi", stoji u saopćenju sa web stranice Artists4Ceasefire.