Mnogi se protive
32

Izjava Goce Tržan o psihoterapiji i odgoju pokrenula rasprave: Djeca ne mogu biti glavna u kući

N. O.
Screenshot/K1 TV
Screenshot/K1 TV
Na društvenim mrežama osvanuo je isječak gostovanja Goce Tržan u jednoj emisiji gdje je komentarisala današnji pristup odgoju djece, a njena izjava "podigla je prašinu" i pokrenula rasprave na internetu.
Naime, Tržan je govorila o tome kako su roditelji odgajali nju i njenu generaciju te uporedila to s roditeljskim metodama danas.

"Zašto nas uče, sada novi trendovi, psihoterapija dječijih psihologa, 'znate morate da mu priđete, ovako onako', ma čekaj bre, stani malo. Pa i nas su roditelji vaspitavali bez psihoterapeuta i nismo loše ispali", kazala je.

"Odmah da se razumijemo, kad je tebe neko pitao 'sine, gdje želiš na ručak ili na more'. Znači nije toga bilo, ručak je tada, jede se to, ako ne želiš, ćao. Mi smo djecu stavili u poziciju da su glavna u kući, a djeca ne mogu biti glavna", ispričala je.

Međutim, isječak koji je podijeljen na TikToku, a potom i na Twitteru izazvao je podijeljene reakcije. Dok su se oni stariji složili s tvrdnjom da nisu "ispali loše", drugi su smatrali da je ono što tvrdi pogrešno.

"Psihologija i psihoterapija ne propagiraju da dijete treba da bude autoritet u kući, već upravo to i želi da opovrgne, da se ne ide u krajnost već da se nađe dobar balans", pisalo je u jednom od komentara u kojem su istakli da možda pjevačica ne zna da iskomunicira ono što misli.

Tržan je nedavno bila u centru pažnje kad je u emisiji na K1 televiziji branila muškarce koji dobacuju ženama na ulici i tvrdila da se zbog toga one ne bi trebale osjećati ugroženo. Njena izjava nije naišla na odobravanje publike te je pokušala opravdati neumjesno ponašanje muškaraca.