Showbiz
55

George Clooney kritikovao državu: SAD ne čine dovoljno za izbjeglice

Klix.ba
Holivudski glumac George Clooney kritikovao je SAD da ne pridaje dovoljno pažnje izbjeglicama i da "mora" učiniti više da pomogne Evropi da se kriza ublaži.

Govoreći na premijeri filma "Hail, Cesar!" na Filmskom festivalu u Berlinu, kazao je da će se susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi diskutovali o tome šta mogu učiniti SAD i Hollywood.

"Amerika mora učiniti više jer uzimanje 10.000 izbjeglica u godini nije dovoljno. Želimo pitati Angelu Merkel šta Hollywood može uraditi i kako da pomogne te šta bi SAD trebale uraditi", rekao je Clooney.

Amerika je pristala da prihvati 10.000 sirijskih izbjeglica ove godine i 85.000 ukupno. No, samo ih je u Njemačku ušlo više od milion.

Ovogodišnji Filmski festival u Berlinu je posvećen izbjeglicama i većina filmova govori o ovoj temi. "Crveni tepih nije samo glamur i sjaj, već i odgovornost. Mi smo u Berlinu, vrlo specifičnom gradu u historiji, koji zbog toga mora primiti izbjeglice", rekao je Dieter Kosslick, direktor Festivala.

Najveći izbjeglički kamp u Berlinu nalazi se na bivšem Templhof aerodromu i u njemu živi više od 2.000 ljudi.

Ove godine Festival će organizovati donacije i humanitarni rad s izbjeglicama, a bit će im poklonjene i karte za projekcije.

"Bit će to prilika da barem na kratko zaborave na svoje probleme i zabave se", rekla je Angela Meyenburg iz udruženja KulturLeben.