"Ja sam ti negdje nigdje"
321

Dragan Marinković Maca: U Sarajevu sam za papke četnik, u Beogradu Alijin bojovnik i mudžahedin

N. C.
Dragan Marinković Maca (Screenshot: YouTube)
Dragan Marinković Maca (Screenshot: YouTube)
Dragan Marinković Maca je gostovao u emisiji u kojoj je kroz suze opisao trenutke koje je proveo u Sarajevu tokom rata i trenutak kada je odlučio da ipak ne ode iz grada.

Maca je gostovao u emisiji "Preživjeli" koju vodi Milan Kalinić te je govorio o svojim sjećanjima na prve dane rata u Sarajevu.

"Sjećam se tog šestog aprila, ljepši dan ne znam jesam li ikad vidio. Proljeće, ni kera nema na ulici, ništa se ne čuje osim ptičića. Tišina, ali ona jeziva. Samo ptičice, nema nigdje nikoga. Gotovo je, već se zakuhalo. Onda je krenuo belaj i to je to. Taj dan mi nikad nije bio duži u životu. Ne smiješ izaći. Već se zaratilo, onda je počelo to puškaranje", kazao je.

Potom ga je voditelj Kalinić upitao da li je imao problema u ratu u Sarajevu.

"Bilo je. Srećom, znao sam neke žestoke momke grada. Boga mi da nije bilo njih ne znam kako bih. Uvijek sam nostio krstić pa su me znali pitat šta će ti to. Uvijek imaš budale, kao i svuda i dan, danas. Budala koje će ti izbušit gume zbog tablica, iako ne znaju ni ko si, ni šta si. Imao sam problema, ali sam imao problema s budalama. Sad ću ti reći. U Sarajevu sam ja za papke četnik, a u Beogradu sam za papke Alijin bojovnik i mudžahedin. Tako da ja sam negdje nigdje. Ja ne dižem tri prsta, ja svoju vjeru i naciju ne glorifikujem", dodao je.

Maca je potom istakao da u ratu iz Sarajeva nije otišao zbog majke. Vjeruje da ona ne bi preživjela rat jer živi na devetom spratu te joj je bilo naročito teško nositi drva i vodu.