Zvijezda s duplerice
1

FOTO / Diana Bećirević: Papa Ratzinger me vozio vespom

Sarajevo-x.com
U vrijeme dok je papa Benedikt XVI avionom Alitalije letio iz Rima za Zagreb, Dijana Bećirević, jedna od rijetkih novinarki kojoj je bio dopušten ulazak u papinske odaje iza vatikanskih zidina i koja je nekoliko puta intervjuirala tadašnjeg kardinala Josepha Ratzingera, partijala je uz bazen u Las Vegasu s poznatim reperom 50 Centom. Nekadašnji seks-simbol bivše Jugoslavije za hrvatski Jutarnji list pričala je o svom prijateljstvu s papom Benediktom XVI.
Diana Bećirević
Diana Bećirević
Zvijezda Startove duplerice, model i novinarka, već dugo živi u Americi, a svjetsku slavu stekla je 80-ih kad je osvojila svijet šoubiznisa. Družila se s mnogim poznatim osobama, ljubovala s rock zvijezdama i sportašima, intervjuirala svjetske političare, dvojicu papa, rušila talijansku vladu, producirala filmove, punila naslovnice svjetskih magazina... I danas, u kasnim 40-ima, osvaja šarmom. Upravo pregovara za posao na TV-stanici Al Jazeera.

Tuzlanka, koja je preseljenjem u Ameriku promijenila ime u Diana Niven, dugo je radila u Italiji kao model, da bi je poslije zvali na televiziju RAI. Htjela je raditi zabavnu emisiju, ali ju je tadašnji direktor talijanske državne televizije angažirao kao novinarku i voditeljicu emisije vjerskog sadržaja. Jedina je novinarka, kaže, koju je tadašnji papa Ivan Pavao II primio u svojoj rezidenciji čak nekoliko puta, a s papom Benediktom XVI i danas je u dobrim odnosima. Vatikanski svećenici voljeli su mladu i atraktivnu novinarku. Intervjue je dobijala jednim smiješkom.

Za pokojnog papu kaže da je bio čovjek njezina života s velikom harizmom, dok je Benedikt XVI skroman i pošten čovjek, intelektualac par excellance. Netom prije nego što je kardinal Ratzinger postao papa, Diana je došla u Vatikan, a kako je bilo jako vruće i nije bilo autobusa, Ratzinger je došao vespom po nju. Jedan američki novinar ih je snimio i htio prikazati Dianu kao Ratzingerovu ljubavnicu.

"Htio je napraviti skandal, ali je shvatio da bi ga to koštalo karijere pa fotografija nikada nije objavljena. Ja sam nosila štikle i bila lijepo odjevena, mislim da je to nekima smetalo, ali je tada Ratzinger rekao da se njemu obrati onaj kome to smeta", prisjeća se Diana.

Ratzinger nikada nije mislio da će postati poglavar Katoličke crkve. Htio se vratiti u domovinu jer je imao problema sa srcem, ali ga je njegov prethodnik nagovorio da ostane i posveti život Vatikanu.

Benedikt XVI bio je čovjek kojega je Ivan Pavao najviše volio. On je bio mozak Vatikana. - Za razliku od Ivana Pavla, ovaj papa je skromniji i ozbiljniji, ali i pričljiviji - kaže Diana. Kada je umro Ivan Pavao II, Diana je Ratzingeru poslala pismo podrške. Napisala mu je i da bi htjela da on naslijedi svog velikog prijatelja. Tako je i bilo, a kada je ona završila u bolnici, Benedikt XVI poslao joj je pismo podrške.

"Molio je za moje ozdravljenje. Nikada mu to neću zaboraviti", kaže.