Radila za njega od 2008.
37

Bivša asistentica Roberta De Nira optužuje glumca za diskriminaciju i seksualno zlostavljanje

L. R.
Robert De Niro (Foto: EPA)
Robert De Niro (Foto: EPA)
Robert De Niro uskoro će na savezni sud na Manhattanu kako bi svjedočio u velikom suđenju protiv svoje bivše asistentice, koja ga je optužila za niz prijestupa od spolne diskriminacije do seksualnog uznemiravanja.

Očekuje se da će 80-godišnji glumac svjedočiti prvog dana suđenja protiv svoje bivše dugogodišnje zaposlenice Graham Chase Robinson.

Pravna bitka između zvijezde i njegove bivše zaposlenice počela je 2019. godine, kada je De Nirova producentska kuća tužila Robinson zbog navodne krađe od tvrtke, zatim gledanja Netflixa satima na poslu i pljačke De Nira, gdje se navelo da je ukrala milione dolara.

Robinson je tada odustala od 12 miliona dolara vrijedne protutužbe za rodnu diskriminaciju kojom je optuživala De Nira da ju je podvrgao seksualnom uznemiravanju i drugom lošem ponašanju tokom njihovog desetljeća dugog radnog odnosa.

Nakon što je De Nirova tužba podignuta protiv nje u augustu 2019. godine, Robinson ga je optužila ga da joj je dodijelio stereotipne ženske poslove koji nisu bili u skladu s njenim nazivom posla.

Robinson je tvrdila da ju je glumac natjerao da pospremi njegove bokserice, opere njegove posteljine i postavi mu stol. U tužbi se također navodi da je De Niro usmjeravao gospođu Robinson da ga počeše po leđima, zakopča mu košulje i probudi ga dok je bio u krevetu.

Nadalje, u tužbi se navodi da je De Niro besposleno stajao dok je njegov prijatelj pljeskao Robinson po stražnjici, a bivša zaposlenica producentske kuće kaže da bi De Niro također urinirao tokom telefonskih razgovora i dočekao je samo u pidžami ili kućnom ogrtaču.

Inače, Gram Chase Robinson počela je raditi za glumca i njegovu producentsku kuću Canal Productions 2008. godine. Suđenje koje je počelo u ponedjeljak, trebalo bi trajati dvije sedmice.