Showbiz
6

Avioni Elvisa Presleyja bi mogli biti uklonjeni iz Gracelanda

Klix.ba
Dva aviona legendarnog američkog pjevača i kralja rock and rolla, Elvisa Presleyja, mogli bi biti uklonjeni iz tematskog parka Graceland.

Tokom posljednjih trideset godina su Elvisovi fanovi dolazili u Graceland kako bi vidjeli avione Lisa Marie i Hound Dog II, no, sada kompanija Elvis Presley Enterprises (EPE), koja upravlja Gracelandom, traži od vlasnika da ukloni avione do aprila naredne godine.

Nakon Presleyjeve smrti avioni su prodani kompaniji OKC Partnership sredinom osamdesetih godina. Kompanija je pristala zadržati avione u Gracelandu pod uslovom da dobija dio novca od karata.

No, 7. aprila je direktor kompanije EPE, Jack Soden, zatražio da se avioni uklone do aprila 2015. godine. Glasnogovornica kompanije EPE nije otkrila razloge ove odluke.

Njujorška grupa Authentic Brands je kupila kompaniju EPE u novembru prošle godine te je stekla prava upravljanja nad Gracelandom. Grupa već posjeduje brendove Muhammad Ali i Marilyn Monre, a nedavno je dobila dozvolu da napravi hotel sa 450 soba preko puta mjesta gdje se nalaze avioni.

"Milioni fanova su dolazili kako bi posjetili ove avione. Postoji jaka veza između njih i aviona. Avioni su dio Elvisovog iskustva", rekao je K.G. Coker iz kompanije OKC Partnership. On je dodao da želi da avioni zauvijek ostanu u Gracelandu te da se nada da će sklopiti dogovor sa kompanijom EPE.

Avioni su luksuzno opremljeni u Elvisovom stilu. On je tokom svog života kupio avion Convair 880, koji je dobio ime Lisa Marie. Kupio ga je od kompanije Delta Airlines za 250.000 dolara još 1975. godine. Avion je velik koliko i Boeing 707, a na njemu je radio isti tim eksperata koji je radio na avionu Air Force One.

U avionu je napravljena luksuzna spavaća soba, a smještena je i konferencijska soba.

Kralj rock and rolla je avion Lisa Marie nazvao "Ponosom Elvis Preasley Airlinesa" i "Letećim Gracelandom",

Hound Dog je manji Lockheed JetStar avion, ofarban baš kao i Lisa Marie, a na repu oba aviona su slova TCB, skraćenica za ELvisov moto "Taking Care of Business".