Problem autorskih prava
43

Vraćen kanal Croatia Recordsa nakon što je obrisan zbog spora s porodicom Tome Zdravkovića

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Kanal izdavačke kuće Croatia Records vraćen je na YouTube nakon što je prethodno obrisan zbog prijave porodice Tome Zdravkovića zarad autorskih prava.
Prvobitno je objavljena vijest da je kanal hakovan, za 24sata.hr je potom i potvrđeno da je obrisan zbog tužbe zastupnika porodice Tome Zdravkovića Mirka Ćajića.

Diskografska kuća na svom kanalu ima objavljene pjesme nekih od najpoznatijih regionalnih muzičkih zvijezda počev od bh. izvođača Dine Merlina i Amire Medunjanin.

Nakon što je vraćen kanal, sve te pjesme su ponovo dostupne na spomenutoj društvenoj mreži.

Podsjetimo, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac kazao je kako su ignorisali pritužbe kompanije iz Beograda Connect Network i Mirka Ćajića koji je zastupnik porodice Zdravković tvrdeći da on nije "legitiman zastupnik".

"On je medijima priznao da nije želio ovaj spor s nama riješiti mirnim putem nego nas je ignorisao jer, kako kaže, mi nismo njegov nivo. Također, lagao je u startu da mi nismo izdavači i zastupnici porodice Zdravković, a da ne govori istinu jasno je iz certifikata izdatog od SOKOJA, gdje se pod rednim brojem 46 jasno vidi da smo upravo mi nosioci prava za autorska djela Tomislava Zdravkovića", objasnio je Ćajić za Telegraf.rs.

Ćajić je također naveo da su iz Croatia Recordsa objavili muziku iz filma 'Toma', "kao čisto piratsko izdanje na svim digitalnim servisima", a da im je i sam Dragan Bjelogrlić potvrdio kako nikad nije dao dopuštenje Croatia Recordsu za eksploatisanje autorskog djela Tome Zdravkovića, a dozvolu im nije dala ni porodica pokojnog muzičara.

Stoga je uslijedila prijava te su pojasnili kako su proslijedili svu dokumentaciju firmi "Merlin", počevši od CERP-a pa do odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, "gdje se jasno vidi da Croatia Records nije vlasnik spornih fonograma".