Nastupa u Banjoj Luci
0

Virtuoz Stefan Milenković: Bez kontakta s publikom ne možemo se zvati umjetnicima

N. O.
Stefan Milenković (Foto: Pixsell)
Stefan Milenković (Foto: Pixsell)
Stefan Milenković, srbijanski violinist, jedan je od brojnih izvođača koji će se pojaviti na ovogodišnjem izdanju Banja Luka Festa. Za naš portal Stefan je govorio o svojoj uspješnoj karijeri koja traje od njegove treće godine, utjecaju pandemije na život i posao te je otkrio šta možemo očekivati od njegovog nastupa na tvrđavi Kastel 6. jula.

Virtuoz na violini, koji je već sa 16 godina imao 1.000 odsviranih koncerata, ističe da od svih koncerata, čiji je broj sada već mnogo puta veća, ne može izdvojiti nijedan koji mu je posebno draži u odnosu na ostale.

"Gledam na to kao na jednu divnu cjelinu", kazao je Milenković te dodao kako mu je "sljedeći omiljeni koncert upravo ovaj u Banjoj Luci".

Govoreći o klasičnoj muzici uopće i onome što on radi kazao je: "Zaista mislim da svaki umjetnik svojim primjerom, svojom ličnošću, svojom komunikacijom s publikom, ali i s medijima, promoviše klasičnu muziku, približava ono što mi radimo ljudima, jer niko ne želi da učestvuje u nečemu što ne razumije".

"Moramo se posvetiti muzici i umjetnosti maksimalno da bi onda taj naš izraz bio autentičan - da bismo mi bili autentični na sceni i da bi se publika identifikovala s nama i onim što radimo. Onda će publika dolaziti - ne da da bi čula Mozzarta, Beethovena ili Brahmsa, nego da vidi i čuje nas", ističe Milenković.

Sve ovo navedeno violinist smatra dijelom jednog nužnog paketa da bi nastavili čuvati i približavati ovu umjetnost, koja toliko dugo odolijeva svim "vremenskim prilikama i iskušenjima", čime potvrđuje da je zaista "bezvremenska".

Milenković je prethodno otkrio kako na godišnjem nivou više od 200 dana provodi putujući i svirajući širom cijele planete. Međutim, pandemija koronavirusa donijela je veliku promjenu kako na globalnom nivou tako i u život poznatog virtuoza.

"To je bila jedna ogromna promjena u jednom trenutku vakuuma za cijelu planetu", kaže Stefan, međutim, ono što je obilježilo to pandemijsko vrijeme za njega jeste rođenje sina te je, kako kaže, sve imalo jedan nekako čudan, ali za njega divan tajming.

"25. aprila nam se rodio sin i onda je to 'ušlo i popunilo' sve naše vrijeme, preuzelo svu našu pažnju i na neki način je bilo dobro da sam ja bio tu", kaže Milenković te dalje pojašnjava: " Iako sam ja smanjio sve obaveze da bih bio tu kada se on rodi - to opet ne bi bilo 100 posto kod kuće, ali je ovako ispalo da smo bili 100 posto posvećeni bebi, pogotovo jer nismo imali nikakvu pomoć, ja sam i kuhao i pomagao po kući".

Govoreći dalje o pandemiji, Stefan je otkrio kako je prije nekoliko dana održao prvi koncert uživo (s prisutnim većim brojem publike) u Botaničkoj bašti u Beogradu.

"Koncert u Botaničkoj bašti na otvorenom je za sve nas bio nešto mnogo više od koncerta. Ambijent gdje sam imao osjećaj da sam zaista negdje drugo, da nisam u gradu, iako je to u samom centru Beograda, sam broj ljudi - više od 1.000 - tu u tom prostoru koji inače nije poznat prostor za koncerte, sve je to doprinijelo nekako tome da smo svi mi bili premješteni u neku drugu dimenziju i uživali zajedno", otkriva violinist.

Koncert u Botaničkoj bašti
Koncert u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu (Foto: Pixsell)

Također, istakao je entuzijazam i njega i drugih muzičara, ali i prisutne publike, koji je obilježila želja za povratkom normalnom životu, bliskosti i koncertima uživo.

"Kontakt s publikom je sve za nas. Bez toga ne znam da li se možemo definisati umjetnicima ako to ne djelimo s nekim. Teoretski, a i praktično, mi možemo svirati sami, sami za sebe, ali koja je tu svrha kada je s druge strane samo tišina. Zato je taj kontakt za publiku i s publikom ono što zatvara taj umjetnički krug i čini ga magičnim", pojašnjava Milenković.

Još jedna odluka koju su Stefan i njegova supruga donijeli usred pandemije jeste povratak u Srbiju, nakon dugog perioda boravka u inostranstvu.

Otkrio je kako je ovakva odluka rezultat dugog razmišljanja te da pandemija zapravo nije toliko utjecala na to, već želja za blizinom porodici, ali i Stefanova namjera da se posveti ovdašnjim studentima nakon što je godinama predavao u SAD-u.

Violinist je otkrio kako željno iščekuje Banja Luka Fest zbog neobičnog programa koji "slavi ljubav, život i želju za životom".

"To će biti novi projekt Carmina Burane, poznate opere, mada bih rekao da je i više od opere. To je jedan scenski događaj koji je napisao Carl Orff prema spisima iz srednjeg vijeka, koji su pronađeni u benediktinskom manastiru u Bavarskoj", otkrio je Stefan.

Također, kazao je da je uz pomoć kompozitorke Ane Krstajić uspio osmisliti kako prikazati originalnu verziju opere koju su prvobitno izvodili uz pomoć samo nekoliko instrumenata.

"Jedva čekam da se popnemo na scenu da zasviramo i zajedno proslavimo povratak normalnom životu", naglasio je Milenković.

Ovo ljeto će za Stefana biti ispunjeno koncertima, počev od Banje Luke, preko Beograda, Budve i drugih nastupa u regiji do unikatnog nastupa u zoru u Italiji.