Od 1. do 5. augusta
0

Uskoro počinje festival Javorwood, publiku očekuje bogat program

I. S.
Za tri sedmice počinje deveti po redu Javorwood festival Datum održavanja za 2023. godinu je od 1. do 5. augusta.

U sklopu festivala je orgnaizovana i umjetnička rezidencija, gdje slikari, kipari i performeri mogu da šest dana borave na festivalskoj lokaciji u Javorovom Dolu i da kreiraju svoja djela.

Ovaj jedinstveni umjetnički festival koji je specifičan po tome što promovira prirodu i umjetnost i što daje umjetnicima priliku da kreiraju zajedno u prirodnom ambijentu i daje posjetiteljima mogućnost da prate njihov proces rada i da na finalni dan vide neobična djela i nastupe koje nikad do sada nisu vidjeli.

Ove godine umjetnici počinju sa svojim projektima u utorak, 1. augusta 2023. i posjetitelji će ih od tog dana moći posjećivati i pratiti. Lokacija festivala, Javorov Do, se nalazi na Bjelašnici, 2,5 kilometra od ski centra i popularno je izletište za mnogobrojne ljubitelje prirode iz Sarajeva, a i šire.

Javorwood je na Instagramu i Facebook počeo i sa postepenim otkrivanjem muzičkih izvođača i performativnih tačaka na glavni dan festivala, u subotu, 5. augusta, a kompletan program objavit će 10 dana prije početka festivala. Dva glavna gosta su balkanska pop zvijezda Tijana Dapčević i bh. DJ kraljica na gramofonskim pločama DJ Jasmina.

Javorwood Festival zajedno sa svojim zaštitnim znakom je oficijelno rođen 2015. godine. Festival se u odnosu na prvu godinu produžio na više umjetničkih scena, a festivalska scena je postala internacionalna, sa umjetnicima ne samo iz regije, već i šire. Već osam godina uspješno raste u realiziranju ideje privlačenja društva u planinski ambijent, u uživanju u prirodnim ljepotama koje nudi naša zemlja.

Godišnji rast posjetitelja festivala koji je evidentiran, je pokazatelj uspješno prenesene ljubavi prema prirodi koju imaju organizatori na naše goste. Taj spoj prirode i kulture se pokazao kao specifičan i idealan i za mnoge turiste, gdje festival broji 24 zemlje iz kojih su do sada dolazili gosti. Utisci od posjetitelja iz prethodnih godina, su najveći pokazatelj da je stvoren festival koji je dom kreacije umjetnosti, inspiracije i nadahnuća.

Sponzori, medijski pokrovitelji i prijatelji festivala su: Općina Trnovo, Mibo Komunikacije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecom, Carlsberg, Telemach, Red Bull, Monti, Komochem, Hayat, Klix, Metromedia, RRS i Antena Sarajevo i kupikartu.ba.