“God Save the Queen”
0

VIDEO / Sex Pistols vs. Elizabetha II ponovo nakon 35 godina

Klix.ba
Vječiti buntovnici i slavni pankeri, grupa Sex Pistols još jednom će izraziti svoje nezadovoljstvo vladajućom strukturom i kraljevskom porodicom u Velikoj Britaniji.

Kada je kraljica Elizabetha 1977. godine slavila srebreni jubilej, odnosno 25 godina vladavine, mladi pankeri su izdali singl “God Save the Queen”, koji je sve, samo ne molitva Bogu za kraljicu.

Kontroverzna pjesma se tada našla na drugom mjestu liste singlova u Velikoj Britaniji, premda su mnogi odbili da je emituju, poput BBC-a. Omot singla je tada prikazivao kraljicu sa prekrivenim očima i ustima, a prodano je više od 150.000 primjeraka.

Sada, 35 godina kasnije, kada se obilježava dijamantni jubilej kraljicine vladavine, pokrenuta je online kampanja na Facebooku kako bi se pjesma vratila u vrh muzičkih lista. Da će “alternativna nacionalna himna” biti izdana ponovo ove godine potvrdio je i glasnogovornik Universal Musica.

Ponovni izlazak pjesme planiran je za posljednju sedmicu maja. Pjesma će se na ovaj način naći u utrci za prvo mjesto, zajedno sa onom koju su za proslavu 60. godina vladavine Elizabethe II napisali Gary Barlow i Andrew Lloyd Webber i koja će 4. juna biti izvedena ispred Buckinghamske palače.