Muzika
177

Sahrana Jadranke Stojaković 9. maja u Banjoj Luci

Klix.ba
Jadranka Stojaković
Jadranka Stojaković
Komemoracija kantautorke Jadranke Stojaković bit će održana u ponedjeljak, 9. maja u 11 sati u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a sahrana će biti obavljena isti dan u 14 sati na groblju u Vrbanji u Aleji zaslužnih građana Banja Luke.

Poznata kantautorka preminula je jučer u Banjoj Luci nakon duge i teške bolesti. Jadranka Stojaković nekoliko godina je živjela u ovom gradu, a duže vrijeme bolovala je od multipla skleroze. Gotovo da nema čovjeka u republikama bivše Jugoslavije koji ne zna pjesme Jadranke Stojaković "Sve smo mogli mi", "Što te nema" i "Ima neka tajna veza". Ova nekadašnja jugoslovenska zvijezda, a kasnije i uspješna kantautorka i slikarka u Japanu, živjela je u Domu za stare "Karitas" u Banjoj Luci.

Bolest motornog neurona, koja joj je ustanovljena nakon pada na bini 2009. godine, iz dana u dan oduzimala joj sve više snage. Jadranka je uživala pažnju svojih kolega koji su se svim svojim naporima trudili da joj obezbjede što bolje liječenje. Koliki je zapravo značaj Stojakovićeve muzike na sceni bivše Jugoslavije, potvrdili su i muzičari poput Željka Joksimovića, Maje Tatić, Harisa Džinovića, Romane Panić i mnogih drugih koji su također humanitarnim koncertima doprinijeli da Jadranka dobije adekvatno liječenje.

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela sa jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila i primjenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka 2012. godine.