Muzika
0

Pink Floyd ponovo zajedno na koncertu "Live 8"

NINA
Organizatori “Live 8” koncerta, koji će biti održan početkom jula u Londonu, saopštili su da će se legendarna britanska rok grupa Pink Floyd ponovno okupiti radi nastupa na ovoj manifestaciji.

Gitarist David Gilmour, bubnjar Nick Mason, basist Roger Waters i klavijaturist Rick Wright posljednji put su nastupili zajedno 1981.

Grupa, koja je veliki uspjeh postigla albumom “The Dark Side Of The Moon” iz 1973. pridružit će se izvođačima poput Eltona Johna, Madonne, Paula McCartneyja i grupe Coldplay, na humanitarnom koncertu, koji će biti održan 2. jula u londonskom Hyde parku, javila je agencija AP.

“Poput većine ljudi i ja želim učiniti sve što je u mojoj moći da uvjerim lidere G8 da se obavežu na veće zalaganje na rješavanju pitanja siromaštva u svijetu, kao i da povećaju opseg humanitarne pomoći koja odlazi zemljama trećeg svijeta”, izjavio je Gilmour.

“Zaista je ludo da Amerika izdvaja tako skromna sredstva od svog bruto nacionalnog proizvoda zemljama koje gladuju”, dodao je on.

Waters, osnivač grupe, napustio je bend nakon razilaženja sa svojim kolegama 1980.

“Bilo kakve nesuglasice koje su postojale između Rogera i ostatka grupe u prošlosti, čine se ništavnim u ovom kontekstu. Ukoliko naše ponovno okupljanje za ovaj koncert pomogne da skrenemo pažnju na ova važna pitanja, mislim da smo postigli cilj”, istaknuo je Gilmour.