Showbiz
47

Basista Pink Floyda optužen za antisemitizam

Klix.ba
Roger Waters
Roger Waters
Nekadašnjeg basistu Pink Floyda, Rogera Watersa, rabin Abraham Cooper iz Centra Simon Wiesenthal nazvao je "otvorenim mrziteljem Jevreja" zbog rekvizita koji je koristio na svom koncertu u Belgiji.

Waters je otvoreni borac za prava Palestinaca te je na svom koncertu u Belgiji napuhao ogromni balon u obliku svinje, na kojem se nalazila Davidova zvijezda. Taj potez je razbjesnio svjetsku jevrejsku zajednicu, a rabin Cooper ga je okarakterisao "kao groteskno izražavanje mržnje ka Jevrejima".

Snimak koncerta prikazuje svinju oslikanu i simbolima dolara, naftne kompanije Shell te komunističkog srpa i čekića.

"Svojom odvratnom predstavom Roger Waters se kristalno jasno izrazio: 'Zaboravite Izrael, a pogotovo ograničeni bojkot koji promovira mir na Bliskom istoku'. Waters je otvoreni mrzitelj Jevreja", rekao je Cooper.

Waters se odmah oglasio putem Facebooka, a Cooperove opaske nazvao "tako divljim i preuveličanim da zahtijevaju odgovor".

"Smatram vaš ispad upalnim i nekorisnim i mislim da mogu dovesti samo ometanja napretka ka miru i razumijevanju između ljudi. Izuzetno je uvredljivo to što me optužujete da sam antisemita, mrzitelj Jevreja i simpatizer nacista. Na balonu se našlo i raspeće, mjesec i zvijezda, srp i čekić, Shellov, McDonald'sov I Mercedesov logo te simbol dolara. Wall Show, koji ste tako napali, je mnogo toga. Promišljen je, ekumenski, human, antiratni, antikolonijalan, pun ljubavi i života, antiautoritativan, antifašistički, antikolonijalan, antidogmatski te internacionalan u duhu, muzici i satiri. U funkcioniranju teokracije neizbježno je da se simbol religije pobrka sa simbolom države, u ovom slučaju države Izrael, države koja sprovodi apartheid unutar vlastitih granica i na teritoriji koju je okupirala i kolonizirala od 1967. godine. Mirni protest protiv izraelske rasističke politike nije antisemitski", napisao je Waters.

Do sukoba je došlo nakon što je izraelski fan Pink Floyda na YouTube postavio snimak koncerta u Belgiji.