Koncert u BKC-u
367

Pijanist Muhamed Sadović počastio publiku u Sarajevu djelima poznatih kompozitora

E. Sk.
Jedan od najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije Muhamed Sadović održao je večeras koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Ovom prilikom publika je imala priliku uživati u djelima koja su komponovali J. S. Bach, L. V. Beethoven, F. Liszt i C. Nielsen.

Koncert je održan u okviru sezone klasične muzike. Sadović je učenik IV razreda Srednje muzičke škole Sarajevo, smjer za solo klavir u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnik je prvih nagrada na Federalnom takmičenju održanom 2013. godine u Sarajevu te na "Banjalučkom bijenalu – Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Banja Luci" 2014. godine.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Osvojio je treće mjesto na renomiranom međunarodnom takmičenju u Milanu 2014. godine “International Competition Pianotalents” gdje je nastupao u konkurenciji 32 pijanista iz cijelog svijeta.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista Rising Stars Grand Prix Berlin 2016. godine, u konkurenciji od više od stotinu mladih pijanista iz cijelog svijeta osvojio je treću nagradu, a nakon toga i prvu nagradu u austrijskom Salzburgu gdje je nastupio na koncertu pobjednika dana 2016. godine u Wiener Saal Mozarteum.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Iste godine, osvojio je i prvu nagradu na Grand Prize Virtuoso Wienna. Osvojio je prvu nagradu u Londonu 2016. godine i nastupio u poznatoj koncertnoj dvorani Royal Albert Hall. Proglašen je učenikom Federacije BiH.