Brutalniji od South Parka
859

Od ranije poznati policiji: Proslavili su Švrakino, a na YouTubeu bilježe 15 miliona pregleda

Piše: Ines Mrenica
BBBB je animirana serija umjetničkog kolektiva Helem Nejse, čiji je gubitnički humor učinio da Bruca, Braca, Bruda i Brada postanu simboli izgubljene generacije u današnjoj BiH.

U zloglasnom Švrakinom Selu, Bog je rekao laku noć, a arhitektura kao da nije rekla gotovo ništa. Tamo žive Bruca, Braca, Bruda i Brada, simpatični luzeri koji se cijeli dan “prepušavaju” i jedu hamburgere kod lokalnog fast food trovača Strujića. Jedino svjetlo na kraju tunela u njihovim je rukama, ali na žalost, to je samo užareni vrh džointa. Žrtve bosanske realnosti, akteri su suludih avantura u kojima se secira popularna kultura i regionalna politička situacija. I fakat su duhoviti.

Sve je krenulo još prije deset godina kad su Helem Nejse u okviru svog "Rejdio Šoua" započeli s audio formatom BBBB, čiju su radnju smjestili u Švrakino Selo, simbol "no-go" naselja na Balkanu, zalazeći tako svojim pričama među one koje društvo uporno ignorira i za koje je mjesto u medijima uglavnom predviđeno za crnu hroniku.

Kada je radijska rubrika zaživjela kao animirana serija, a pogotovo kada su Helem Nejse krenuli s produkcijom 20-minutnih epizoda, njihova popularnost je naprosto eksplodirala. Za tri godine, animirana serija je na zvaničnom YouTube kanalu prikupila više od 15 miliona pregleda, s prosjekom od 200.000 klikova po epizodi. Od statusa prve bosanskohercegovačke animirane serije, BBBB je brzo prerastao u regionalni hit.

"Ozbiljna zae*ancija"

Ukratko, glavni lik je neurotični Bruda, sin Tasima Tate, najopasnijeg narko-bossa u ovom dijelu Evrope. U njegovom CV-ju stoji podatak da dolazi iz "jake kuće", sa čak 300 tuča i 750 pucnjava. Bruda i ekipa u izmaglici dima ilegalnih trava lako upadaju u razne zgode i nezgode, dolazeći do najluđeg krimi zapleta. Tako odlučuju otići na Eurosong, otvoriti teretanu i Muzej bosanskog humora, a toliko su grozni da su iz škole koju pohađaju pobjegli svi nastavnici.

Prate ih vjerni drugovi Džile, Ićo, Suno, Kesko i Berso, a tu je i krvoločna Cura, pas koju Bruda može lako “napucati” na svakog. Karakterizacija likova izvedena je na zavidnom nivou pa kao da gledamo osobe iz stvarnog života - malu raju, finu gradsku raju, političke poltrone i ratne veterane s PTSP-om.

Jednostavna 2D animacija karikira ruglo današnje Bosne i Hercegovine. U tom poremećenom društvu, vrijednosti gotovo da i nema, jer sredstvo opravdava svaki cilj, a u trenutku kada vam se učini da je priča apsurdna, shvatite da je realnost "prekucala" svaku fikciju i da zajedno s Brucom, Bracom, Bradom i Brudom živimo u nekoj vrsti karikature. Oni možda mogu otići iz Švrakinog, ali iz svoje kože - nikako.

Zbog specifičnog humora, aktuelne socijalne kritike i ismijavanja ličnosti iz javnog života, BBBB su regionalno prepoznati i prozvani bosanskim South Parkom, s tim da se dečki iz Helem Nejse još uvijek ne susreću s tužbama. Vješti scenaristi serije su Matija Bošnjak, Amer Čanković, Admir Čular i Ajdin Šehović, a da rade punom parom dokazuje i informacija da su prije mjesec dana izbacili četvrti studijski album grupe Helem Nejse koji nosi naziv "Ozbiljna zaebancija".

Helem Nejse protiv politike ide frontalno i angažiraniji su od većine (utišanih) umjetnika, intelektualne elite i uglavnom kontroliranih medija. Ova nemilosrdna društvena i politička satira poručuje da su najveći heroji danas zapravo oni koje smtramo najvećim luzerima. Jer, ako ništa - u stanju su nas zabaviti. Zanimljivo je da BBBB nije htjela emitirati niti jedna bosanskohercegovačka televizija, pod konzervativnom izlikom da je u animiranoj seriji ipak previše psovki i droge. Helem Nejse kritiziraju kako domaće tako i regionalne političke anomalije.

U epizodi "OTMICA: Nakav stan na Dobrinji" dešava se otmica sina hrvatskog predsjednika, koji je glavni lik epizode i zaglavio je u Sarajevu na dernecima. Nakon što Roko Novu godinu dočeka napušen na Dobrinji, nastaje međudržavna sigurnosna i diplomatska kriza, a u epizodi se pojavljuje i sam hrvatski predsjednik, koji se sa svojim protivnicima obračunava kao stand-up komičar (neka vrsta Rickyja Gervaisa za sirotinju) upućujući im šale i verbalne udarce ispod pojasa, svodeći svoju političku funkciju na najgori oblik estrade.

Nemoj da te asfaltiram!

O fenomenu bosanskog humora, kao i o njegovom utjecaju na televizijski prostor susjednih zemalja, govori se u epizodi “Muzej bosanskog humora”. U tom muzeju glave komičara (među kojima je i Đuro iz najboljih dana Nadrealista) pretvorene su u mašine koje za dvije marke po provali ismijavaju sami sebe da bi zabavili bezglavu masu koja je izgubila svaki pojam zdravog razuma i sreće. U istom muzeju Mustafa Nadarević (kao Izet Fazlinović iz LZN) drži predavanje o osnovnim elementima bosanskog humora, a Enis Bešlagić je portir u "Našoj maloj kulturnoj ustanovi".

U Muzeju bosanskog humora je kao eksponat zarobljen dr. Nele Karajlić, u kojem su opet zarobljeni svi njegovi antagonizmi prema Sarajevu, a najveći plot nastupa kada Bruda sretne Kiketa, legendarnog voditelja dječijih emisija koji ga je kao osmogodišnjaka ismijao u izravnom televizijskom prijenosu, jer nije uspio pogoditi u kojem se džepiću na studijskoj kulisi nalazi neka skrivena bezvezarija.

Bruca i Braca zaključuju da su nasjeli na zamku konzumerizma, koji od ljudskih života pravi artikle na policama granapa dok šetaju kroz muzej među portretima Čkalje, Ziska i Sabita iz Tarčina. Čkalju znate, a za neupućene - Zisko je lokalni fenomen Goražda, dok je Sabit duhovit FB fantom koji statusima rezigniranog Bosanca koji radi za 400 maraka i ismijava ženu Fadilu uveseljava stotine hiljada svojih pratitelja.

Među najboljim epizodama BBBB serijala su i one u kojima Mamić dolazi u Hercegovinu i najgledanija epizoda "More" sa 800k pregleda, u kojoj Bruca, Bruda i Braca odluče svom drugu Bradi ispuniti želju da prvi put u životu ode na more, i to u idilični dalmatinski gradić, ali u najjeftinijem mogućem aranžmanu s penzionerima. Toplo preporučujemo i epizodu "Škola za influensere".

O čovjeku najbolje govori ono čemu se smije. Pogledajte animiranu seriju BBBB i vidjet ćete humor u kojem Bosanci nisu stereotipno glupi. Nije teško, kao što je možda teško uvjeriti državnog doktora da si bolestan, a privatnog da si zdrav. Oni su samo sluđeni, kao uostalom i svi žitelji regije. BBBB serija je možda najvažniji i najhrabriji izdanak bosanskohercegovačkog humora još od vremena Top Liste Nadrealista.