Muzika
0

Osam stvari o Pavarottiju koje niste znali

Sarajevo-x.com
U srijedu, 6. septembra, umro je Luciano Pavarotti, jedan od najboljih tenora u historiji. Imao je 71. godinu kada je izgubio bitku protiv raka pankreasa. On je čovjek koji je operu i klasičnu muziku približio širokim masama, pjevao je sa pop-rok zvijezdama i bio zaista poseban. Postoje i manje poznate stvari o ovom tenoru kao što su njegov humanitarni rad, želja da postane fudbaler i sl.

Prikupio je više od 1,5 milijardi dolara za izbjeglice širom svijeta.

  1. godine, Pavarotti je primio Nansen medalju od UNHCR-a kao zahvalu za sav njegov uloženi trud za prikupljanje novca za izbjeglice širom svijeta. Kroz dobrotvorne koncerte i volonterski rad prikupio je više od 1,5 miliona dolara. 1998, imenovan je za Glasnogovornika mira pri UN-u. Koristio je svoju slavu da privuče pažnju na Milenijske ciljeve, HIV, prava djece te siromaštvo. Organizovao je koncert za žrtve zemljotresa u Jermeniji, koji je odni 25.000 života. Bio je blizak prijatelj princeze Diane, sa kojom je prikupljao novac za uklanjanje nagaznih mina. Nakon rata u našoj zemlji, finansirao je izgradnju Muzičkog centra Pavarotti. Kao zahvalu za sve što je učinio, grad Sarajevo je imenovao Pavarottija za počasnog građanina 2006. godine. Ovo je samo jedan dio onog što je uradio kao humanitarac.

Prozvan je "Kraljem otkazivanja nastupa"

Pavarottijev zvjezdani status nekima je znao donositi mnogo nevolja. Zaradio je reputaciju "kralja otkazivanja", jer je često odustajao od nastupa te mu je njegova nepouzdanost donijela loše veze sa nekim opernim kućama. U čikaškoj opernoj kući Lyric, kroz osam godina tenor je otkazao 26 od 41 zakazanog nastupa. Kako nam je svima poznato najavljeni koncert u Sarajevu nikada nije održao.

Zamalo je prestao pjevati

Tokom šest godina muzičkog izučavanja, imao je nekoliko nastupa na recitalima u malim gradovima. Svi su bili bez novčane naknade. Kada mu se na glasnicama pojavio čvorić te uzrokovao katastrofalan koncert u Ferrari, odlučio je da odustane od pjevanja. Čvorić je nestao sam, što je Pavarotti objasnio psihološkom reakcijom na donošenje odluke o prestanku. "Nakon toga se sve posložilo sa mojim prirodnim glasom i stvorilo zvuk koji sam godinama pokušavao postići", napisao je slavni tenor u svojoj autobiografiji.

Trebao je postati fudbaler

Nakon što je maturirao, Luciano se suočio sa dilemom o izboru karijere. Bio jako voljan da karijeru izgradi kao profesionalni fudbaler, ali ga je majka uvjerila da postane učitelj. Dvije godine je radio kao učitelj u osnovnoj školi što je pomoglo da u njemu prevagne interes za muziku.

Kao glumac je debitirao 1982. godine

Pavarotti se upustio i u filmske vode. Glumio je u romantičnoj komediji "Yes, Giorgio", koju je kritika loše prihvatila. Kasnije ga se moglo vidjeti u adaptaciji Rigoletta za televiziju.

Imao je problema sa orkestarskim dionicama

Pavaroti se 2002. godine rastao od svog dugogodišnjeg menadžera Herberta Breslina. Dvije godine kasnije, Herbert je izdao knjigu "The King & I", koja je senzacionalistički kritikovala Lucianovu glumu u operi, njegovu (ne)mogućnost da čita note i uči uloge te njegovo ponašanje. Sa druge strane, Hrebert je ipak priznao da je njihov zajednički rad donio veliki uspjeh. Pavarotti je kasnije opovrgnuo da ne zna čitati note, ali je priznao da ima problema sa praćenjem orkestarskih dionica.

Bio je prvi operni pjevač koji je učestvovao u humorističkoj emisiji Saturday Night Live

  1. decembra 1998. godine, postao je prvi i za sada jedini operni pjevač koji je nastupio u emisiji. Tada je pjevao da Vanessom L. Williams.

Oženio je bivšu ličnu asistenticu

Prije četiri godine, tačnije 13. decembra 2003. godine, oženio je bivšu asistenticu Nicolettu Mantovani, sa kojom je već imao jedno dijete, kćerku Alice.