Višedecenijska tradicija
46

Novogodišnji koncert u Beču: Tradicionalni zvuci i premijera u kojoj će moći uživati i građani BiH

B. R.
Christian Tielemann, dirigent (Foto: Wolf Dieter Grabner)
Christian Tielemann, dirigent (Foto: Wolf Dieter Grabner)
Na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, koji se održava 1. januara, uz zvuke valcera i polke dinastije Strauss, prvi put će biti izvedeno i djelo austrijskog kompozitora Antona Brucknera (1824-1896.).

Povodom 200. rođendana ovog kompozitora naredne godine filharmoničari će pod dirigentskom palicom Christiana Tielemanna u Zlatnoj dvorani Bečkog muzičkog društva (Wiener Musikverein) izvesti Brucknerov kvadril.

Tielemann, koji drugi put diriguje Novogodišnjim koncertom, tokom pandemije koronavirusa započeo je snimanje svih simfonija Brucknera sa bečkim orkestrom. Bruckner se smatra simbolom zadnje faze austro-njemačkog romantizma.

Novogodišnji koncert u Beču
Novogodišnji koncert u Beču

Ukupno će biti izvedeno devet kompozicija koje do sada nisu bile dio ovog tradicionalnog događaja. Tielemann je prvi put dirigovao Novogodišnjem koncertom 2019. Redovni je dirigent Bečke filharmonije na koncertima u Bečkom muzičkom društvu, na "Salzburškim svečanostima", kao i na turnejama u Japanu, Kini, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjedavajući Bečkih filharmoničara Daniel Froschauer je istakao važnu ulogu dirigenta Tielemanna.

"Sa Christianom Tielemannom nas veže duboko umjetničko partnerstvo koje traje mnogo godina. On spada u dirigente koji su posebno bliski orkestru. Novogodišnjim koncertom 2024. zajedno započinjemo jubilarno slavlje 200. rođendana Antona Brucknera. Zato smo prvi put u program uključili njegovu kompoziciju, kao i mnoge velike, još nepoznate dragulje iz dinastije Strauss i njenog okruženja", izjavio je Froschauer.

Novogodišnji koncert 2024. će se prenositi uživo u više od 90 država širom svijeta i pratit će ga milioni televizijskih gledalaca, među kojima su i oni iz Bosne i Hercegovine. Televizijski prijenos će biti na BHT1. Ulaznice za ovaj koncert je teško nabaviti zbog velike potražnje.

Početno je koncert bio način da se publici u Beču i širom svijeta pruži radost nakon teških vremena Drugog svjetskog rata. Prvi put održan 1939. godine, ostao je kulturna ikona i vrhunac za ljubitelje muzike širom svijeta koji svake godine žele uživati u prazničnoj atmosferi ovog jedinstvenog događaja.