BH Eurosong
0

Novi pravilnik za izbor pjesme predstavnice

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina i zvanično je potvrdila svoj nastup na 55. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope koje će biti održano 2010. godine u Oslu. Pripreme za Evroviziju su davno počele, a uskoro se očekuje i konkurs za odabir predstavnika Bosne i Hercegovine.

Iako brojne evropske države zbog teške ekonomske situacije otkazuju ili razmatraju otkazivanje učešća na Eurosongu, zastava Bosne i Hercegovine vijorit će se 2010. godine u Oslu, objavio je evrovizijski web portal esctoday.com, a to je potvrđeno i iz tima BH Eurosonga.

"Radimo punom parom još otkako je završeno 54. takmičenje za pjesmu Evrovizije. Bosna i Hercegovina će uzeti učešće na takmičenju u Oslu i trenutno radimo na finaliziranju pravilnika. Suština pravilnika će ostati ista, no više o tome će se znati za nekoliko dana", kazala je za Sarajevo-x.com Maja Čengić, portparol BH Eurosonga.

Još uvijek nije poznato da li će tim pravilnikom u potpunosti biti izmijenjen način izbora predstavnika Bosne i Hercegovine, no Čengić tvrdi da postoji nekoliko opcija, te da će javnost uskoro biti obavještena o tome na koji način će se birati pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine.

Nakon što pravilnik stupi na snagu bit će raspisan konkurs o izboru autora, odnosno pjesme predstavnice, a konkurs će najvjerovatnije trajati mjesec dana.

Inače, prije nekoliko dana Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da će i na samom takmičenju izbora za najbolju pjesmu Evrope u Oslu biti izmijenjena neka od pravila glasanja.

Naime, sada će svim gledateljima biti omogućeno telefonsko glasanje od početka showa, pa sve do petnaest minuta nakon izvođenja posljednje pjesme.