Srbijanski glumac
22

Milan Marić oduševio govorom na "Beoviziji": Na ovu temu ne smijemo zatvarati oči

N. O.
Screenshot/RTS
Screenshot/RTS
Srbijanski glumac Milan Marić zajedno s Draganom Kosjerinom imao je ulogu voditelja takmičenja "Pesma za Evroviziju", a svojim govorom o nasilju oduševio je gledaoce.
Marić se u jednom trenutku prve polufinalne večeri obratio gledaocima uz poruku da želi iskoristiti priliku da skrene pažnju na jedan "opasan trend koji je nažalost u porastu".

"To je trend nasilja. Mi smo svjedoci svakodnevnog nasilja, kako u svijetu tako i kod nas. Najčešće fizičko, psihičko, verbalno i online nasilje nad ženama, nad djecom, nad starcima, nad LGBT populacijom, nad svima onima koji su drugačiji", započeo je Marić.

"Na ovu temu ne smijemo zatvarati oči jer se nasilje našom tišinom hrani", poručio je te dodao, "I kada se događa nekom drugom i kada se događa negdje daleko, pitanje je dana kada će doći na naša vrata".

[TWITTER]1631275654002929664[/TWITTER]

"Zato danas smo potrebni jedni drugima - da se borimo za dobro u nama, da razumijemo jedni druge, da praštamo jedni drugima, da volimo jedni druge, da prepoznajemo ljudskost i poštujemo različitost. Nikada se ne zna koje će sjeme bačeno u zemlju izrasti u najljepši cvijet. Zato budimo blagi jedni prema drugima, a žestoki u osudi nasilja", zaključio je Marić.

Ovakav njegov govor izazvao je priličnu pažnju u srbijanskoj javnosti, a na društvenim mrežama nizale su se pohvale na račun glumca.

Istaknuli su da je odličan način kako neka javna ličnost može podržati prava pripadnika LGBTQ+ populacije. Usljed pohvala koje su se nizale Marić se oglasio na svom Twitter profilu te poručio: "Živjela ljubav!".

Podsjetimo, u dvije polufinalne večeri "Pesme za Evroviziju" takmičilo se 32 izvođača, a od šesnaest najboljih koji su prošli u finale izabrat će se i najbolji koji će prestavljati Srbiju na Eurosongu.

Finalna noć "Beovizije" održat će se 4. marta, a Marić i Kosjerina ponovo će se naći u ulozi voditelja.