Muzika
61

Koncert grupe Skroz povodom dana grada Sarajeva

Klix.ba
Povodom dana grada Sarajeva u sarajevskom klubu Underground održat će se koncert grupe Skroz.

Grupa sarajevskih dječaka u svojim ranim dvadesetim godinama, predvođeni vjerom u pjesme Adnana Šarana, na krilima poslijeratnog entuzijazma provode sate svirajući i trudeći se da pjesme zazvuče. Skroz Sarajevo Bend bez imena, imidža i furke vodi toliko jaka ideja da dječaci 1996. godine napuštaju sve svoje dotadašnje muzičke angažmane (Top Lista Nadrealista i Zabranjeno Pušenje). Prvu postavu grupe Skroz čine: Adnan Šaran (vokal), Nedžad Mulaomerović – Nećko (bubanj), Mirza Suljagić (bas) i Sloven Anzulović – Slo (gitara).

Najprije sviraju u tada popularnom sarajevskom klubu Bulldog, gdje su i vježbali. Upravo tu su nastale neke od pjesama koje su objavljene na prvom albumu. Grupa je već počela dobijati krug poklonika koji se konstantno širio te je na red došao i odabir imena grupe. Ideja da to bude SKROZ javlja se krajem 1997. godine. Pod tim imenom je uslijedilo i prvo pojavljivanje u eteru u decembru iste godine. Skroz - Kada te droge spuste Početkom 1998. godine u Sarajevo se iz Izraela vraća Dejan Ostojić – Dejo, koji je uz Šarana jedan od predratnih tvoraca ideje o onome što je kasnije postao Skroz. Iako basista, svoj doprinos u to doba pruža na klavijaturama. To je bilo ono što je falilo da cijela priča o zvuku benda bude u potpunosti zaokružena. Uslijedile su pripreme za snimanje prvog albuma. Prvi nastup grupe Skroz se dešava u Sloveniji na festivalu “Rock Otočec 1998”, gdje premijerno sviraju materijal koji će se ubrzo naći na njihovom debitantskom albumu. Uslijedilo je nekoliko nastupa u okviru turneje Zabranjenog Pušenja po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U Undergroundu su prvi put nastupli prošlo ljeto u okviru 4. Sarajevo Rock Festivala. Oni koji su bili zasigurno neće zaboraviti taj nastup. Količina pozitivne energije koju su članovi banda prenjeli na publiku je inače nešto čime se Skroz može uvijek pohvaliti jer to je nešto što se nemože silom uraditi. Koncert je 08. aprila 2016. sa početkom u 22.30h, a ulaz je besplatan, The Famous Grouse časti.