Muzika
0

Ko su favoriti ovogodišnjeg Eurosonga

Sarajevo-x.com
Švedska
Švedska
Prema glasanju fanova iz 43 zemlje koliko ove godine učestvuje na izboru za pjesmu Evrovizije, BBC je napravio poredak država učesnica prema kojem je suditi ko je najviše impresionirao slušaoce.

1. Švedska - "Hero", Charlotte Pirrelli (245 poena)

Skandinavska pop pjesma zauzima vodeće mjesto na listi. Charlotte će se u polufinalnoj večeri morati izboriti za dalji prolaz. Njena karijera počela je 1999. kad je pobjedila na švedskom Melodifestivalen. Njena zemlja četiri puta je osvajala prvo mjesto na izboru za Pjesmu Evrovizije, prvi put je to učinila grupa Abba sa pjesmom Waterloo 1974, a zadnja Charlotte Nilsson sa "Take Me To Your Heaven".

2. Ukrajina - "Shady Lady", Ani Lorak (183 poena)

"Shady Lady" je disco pjesma sa zanimljivim refrenom. Napisao ju je ruski muzičar Phillip Kirkorov koji je radio i prošlogodišnju pjesmu Bjelorusije "Work Your Magic". Ani Lorak je umjetničko ime pjevačice koja se zove Karolina čitano unazad.

Ukrajina se pridružila izboru za pjesmu Evrovizije 2003. godine a godinu poslije Ruslana sa "Wild Dances" osvojila je prvo mjesto. Prošle godine njihov predstavnik Verka Serduchka bio je drugi.

3. Švicarska - "Era Stupendo", Paolo Meneguzzi (159 poena)

Pjesma "Bilo je predivno" počinje kao nježna balada uz klavir koja dobija na živosti u nastavku izvođenja. Paolo Meneguzzi veoma je popularan u italijanskom dijelu Švicarske, a učestvovao je i na festivalu u San Remu koji je originalna inspiracija Evrovizije.

Švicarska je prvu pobjedu na ovom izboru zabilježila još davne 1956, a kasnije i 1988. kad je za ovu zemlju nastupala Celine Dion.

4. Srbija - "Oro", Jelena Tomašević (152 poena)

Oro je srbijanska narodna pjesma sa ritmom tradicionalnog plesa. Napisao ju je Željko Joksimović koji je 2004. predstavljao ovu zemlju sa "Lane moje".

Srbija je prvi put samostalno učestvovala na Eurosongu 2007. nakon razilaska sa Crnom Gorom godinu ranije. Balada "Molitva" prošle godine dovela je Evroviziju u ovu zemlju.

5. Rusija - "Believe", Dima Bilan (122 poena)

Romantičnu baladu sa prizvukom R&B-a producirap je Timbaland koji radi i na Madonninom novom albumu. Dima Bilan je poznat kako u Rusiji, tako i u drugim zemljama a osvajač je i MTV-eve muzičke nagrade. 2006. završio je na drugom mjestu, kad su ga pretekli Finci "Lordi", a ove godine došao je da pobijedi.

Rusija se Eurosongu pridružila 2004. i do sad osvojila dva druga i dva treća mjesta.

6. Portugal - "Senhora Do Mar", Vania Fernandes (117 poena)

"Morska dama" dramatična je pjesma upotpunjena portugalskim instrumentima, a komponovao ju je Hrvat Andrej Babić te ima nešto i od balkanskog u sebi.

Pjevačica Vania je sa otoka Madeira i pjeva o tamnoj vodi i valovima tuge koji lede vatru u njenim očima. Portugal je zemlja sa najdužim učešćem u izboru za Pjesmu Eurosonga bez ijedne pobjede. Ovo je 42. put kako se bore za ovaj naslov.

7. Armenija - "Qele, qele", Sirusho (105 poena)

Naziv pjesme u prevodu znači "Hajde, hajde", a Sirusho je kćerka filmskog producenta i pjevačice. Veoma je poznata u svojoj zemlji i prva je žena koja predstavlja Armeniju na ovom takmičenju, pošto je njena zemlja učesnica Evrovizije od 2006.godine.

8. Island - "This is My Life", Euroband (99 poena)

Muško-ženski duo koji čine Fridrik Omar i Regina Osk ove će godine predstavljati Island. Njihova zemlja je debitovala na ovom takmičenju 1986, a svoj najbolji plasman ostvarili su 1999. kad su bili drugi.

9. Norveška - "Hold On Be Strong", Maria Haukaas Storeng (87 poena)

Pjesmu je napisala Mira Craig, pjeva o šansama svih da pronađu ljubav. Maria je karijeru počela kao norveški "Pop idol" 2004. kada je snimila i prvi album.

10. Grčka - "Secret Combination", Kalomira (84 poena)

Rođena u SAD-u, Kalomira ima 23 godine i grčko porijeklo. Voditeljica je i glumica, ali se bavi i pjevanjem. Na ovogodišnjem Eurosongu izvodi ritmičnu pop pjesmicu sa grčkim prizvukom.

Nakon decenija neučestvovanja na ovom izboru, Grčka se 2004. predstavila u polufinalu. Svake godine do sad završavali su među deset najboljih, a pobjedu za ovu zemlju odnijela je Helena Paparizou 2005.

Na BBC-evoj listi dalje slijede Slovenija, Njemačka, Rumunija, Turska, a Bosna i Hercegovina je na 15. poziciji. Naše komšije iz Hrvatske su 33, Makedonci 40, a Stefan i Crna Gora na posljednjem 43. mjestu, prema broju glasova fanova Eurosonga.