Reagovao i španski emiter
32

U šta se pretvara Eurosong? Španski novinar tvrdi da su ga Izraelci uznemiravali

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski emiter RTVE objavio je saopćenje u kojem se navodi da su zatražili od EBU-a da osigura slobodu štampe nakon uznemiravanja španskog novinara na Eurosongu.

Kreator i osnivač španske medijske kompanije Bluper Juan Ma objavio je video na Twitteru u kojem govori da su ga uznemiravali izraelski novinari.

Juan Ma objašnjava da su mu se obratili i pokušali ga zastrašiti brojni izraelski novinari nakon njegovih komentara o stanju u Palestini.

"Za jedanaest godina koliko pratim Eurosong nikada se nisam osjećao tako nesigurno na festivalu. Nekoliko izraelskih novinara odlučilo je da me zastraši i izgrdi jer sam vikao 'Free Palestine' nakon probe predstavnice Izraela. Neće nas uplašiti. Neće nas ušutkati", naveo je na snimku.
Ovaj incident je prenijet španskom emiteru RTVE. Okarakterisali su to kao ozbiljno kršenje slobode medija i sami su se pozabavili ovim pitanjem te pisali EBU-u.

U saopćenju RTVE-ovog komunikacijskog tima, delegacija je navela da organizatori Eurovizije moraju poduzeti korak više kako bi osigurali da novinari koji prate takmičenje budu u mogućnosti da rade svoj posao i u potpunosti bez straha od maltretiranja i uznemiravanja.