Muzika
1

Joan Baez na Festivalu "Baščaršijske noći '08"

Sarajevo-x.com
U toku su pripreme za 13-ti Festival "Baščaršijske noći" koji se tradicionalno održava od 01. do 31. jula u Sarajevu. 16 jula pred sarajevskom publikom nastupit će američka muzičarka Joan Baez o čemu nam govori promotor njenog koncerta Želimir Altarac Čičak.

I ove godine će posjetioci festivala moći vidjeti veliki broj vrhunskih kulturnih programa, od kojih je posebno značajan dolazak legendarne umjetnice, pjevačice i kantautora Joan Baez (Džoan Beaz), koja će 16.jula nastupiti na Centralnoj pozornici kod Vijećnice.

Joan Baez je jedan od pionira planetrane pop rok scene i svojim ranim radovima objavljenim tokom 60-tih godina je skrenula pažnju izvodeći protestne antiratne pjesme. Između ostalih, sarađivala je sa jednom od ikona protestnog pokreta u Americi Bobom Dylanom sa kojim je tih godina često nastupala u sklopu kampanje posvećene borbi za ljudska prava. Tokom karijere objavila je trideset albuma, te snimila pjesme na osam svjetskih jezika. Osim američkog folka, u pjesmama Joan Baez prisutni su i elementi pop, rock, country i gospel muzike.

Pored pjesama koje sama komponuje na koncertima u svom karakterističnom stilu izvodi i kompozicije proslavljenih asova kao što su Bob Dylan, Leonard Cohen, Paul Simon, Woody Guthrie, John Lenon.

O dolasku ove umjetnice u naš grad promotor njenog koncerta Želimir Altarac Čičak kaže: "Već duže vremena sam u konaktu sa njenim menadžmentom i eto konačno je dogovoreno da će Joan Baez nastupiti 16. jula u okviru tradicionalnog sarajevskog Festivala "Baščaršijske noći". Prvi put sam njen koncert organizovao u ratnim vremenima 14. aprila 1993. godine u bioskopu "Imperijal" i to u saradnji sa "Soroš fondacijom", a ovaj puta to će biti sa agencijom "Sarajevo Art" koja se tokom proteklih godina već potvrdila u realizaciji sličnih i drugih umjetničkih događaja. Joan Naez je jedna od rijetkih još uvijek aktivnih i preživjelih učesnika legendarnog Woodstock festivala koji se desio 1969. godine. 1993. imali smo nezaboravan susret sa istinskim pacifistom i borcem za ljudska i gradjanska prava, a to očekujemo i ovaj put."