Muzika
0

Jadranka Stojaković oduševila osebujnom interpretacijom

FENA
U okviru već tradicionalnog festivala "Baščaršijske noći", sinoć je Jadranka Stojaković svojim nastupom u sarajevskom Domu Armije pobudila veliko interesovanje. Očito ovaj prostor je bio premalen da primi sve one koji su željeli da je čuju, tako da su mnogi ostali ispred dvorane da prate njen koncert na video ekranu.

Kao specijalni gost predstavio se Damir Imamović trio izvodeći sevdalinke u svom originanom stilu.

Posljednji put Jadranka Stojaković je u svom rodnom gradu nastupala 22. septembra 2000. godine te nakon dvanaest godina, održala prvi solistički koncert u Domu policije.

Šest godina poslije imali smo priliku da je ponovo čujemo i vidimo na djelu. Jadranka je u pratnji svog benda sastavljenog od muzičara iz Japana, podsjetila na najznačajnija ostvarenja višegodišnje karijere i rad tokom proteklih godina u Zemlji izlazećeg sunca, kao i koncertno promovirala najnovija ostvarenja.

U Tokio je otišla 1988. godine na poziv producenta iz "Toshibe". Snima svoje i kompozicije japanskih autora, a značajne uspjehe bilježi s obradama izvornih tradicionalnih pjesama sa podneblja bivše ex-Yu "Jovano, Jovanke", "Djelem, djelem", "Kaleš, bre Anđo" urađenih u etno jazz varijanti na japanskom jeziku pobuđujući veliko interesovanje tamošnje muzičke javnosti.

[SLIKA]1[/SLIKA] Jadranka Stojaković ja subotičkom festivalu "Omladina" 1973. godine

Jadranka Stojaković, sarajevski trubadur i kantautor je snažno zatalasala i uzburkala emocije prisutne publike izvedbama pjesama "Putovanja" (špica svojevremeno veoma gledanog serijala TV Sarajevo), "Sve smo mogli mi", "Što te nema" (obrada bosanske sevdalinke na tekst Alekse Šantića), a posebno prijatno iznenađenje predstavlja repertoar na japanskom jeziku, prepun etno elemenata prezentovan na vrhunskim izvođačkim jazz tradicijama.

Ovaj koncert bio je muzički susret prepun pozitivnih vibracija i emocija, kojem su prisustvovali njeni poštovaoci svih generacija i koji su je tokom nastupa podržavali burnim aplauzom.