Pomno odabrana djela
99

Isak Haračić i Sonja Marković počastili ljubitelje klasične muzike koncertom u Sarajevu

E. Sk.
Bogat program zaključili su kompozicijom, Sonata br. 2 za čelo i klavir (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Bogat program zaključili su kompozicijom, Sonata br. 2 za čelo i klavir (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Violončelista Isak Haračić uz klavirsku pratnju Sonje Marković počastili su večeras sve ljubitelje klasične muzike koncertom koji je održan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Koncert je održan u okviru koncertne sezone klasične muzike. Kroz pomno odabrana djela umjetnici su publiku poveli na muzičko putovanje koje su započeli kompozicijom Sonata za violončelo i klavir, Op. 6, Richarda Straussa, kompozitora koji je djelovao u periodu kasnog romantizma i ranog modernizma.

Zatim su izvedeli djelo "Tri komada za čelo i klavir", koje je komponovala Nadia Boulanger, dirigentica, orguljašica, koja je ujedno bila i jedan od najutjecajnijih muzičkih pedagoga 20. vijeka.

Bogat program zaključili su kompozicijom, Sonata br. 2 za čelo i klavir, koju je komponovao Nikolai Myaskovsky. Sonja Marković je pijanistkinja sa više od 40 republičkih i međunarodnih nagrada, među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale, kao i nagrade za najboljeg studenta Republike Srpske.

S druge strane, Isak je vođa dionice violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član međunarodnog No Borders Orchestra.

Njih dvoje večeras su ujedinjenim snagama ljubiteljima klasika u Sarajevu pružili istinsku poslasticu. S obzirom na epidemiološke mjere, broj publike koja je imala priliku uživati u ovom koncertu bio je ograničen te su samo rijetki zauzeli svoje mjesto u Galeriji BKC-a.