Režija Vlade Keroševića
26

Predstava o kraljici Katarini uskoro u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu

I. S.
Bosanski kulturni centar KS najavljuje izvođenje predstave "Bosanska kraljica" autorice Marice Petrović.

Ova monodrama, koju je režirao Vlado Kerošević i u kojoj ulogu Katarine Kosače - Kotromanić ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Petrović bit će izvedena u galeriji BKC-a, u subotu, 3. februara, u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli. Predstava Bosanska kraljica" na pozornicu postavlja uprizorenje lika kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, žene koja je ostavila neizbrisiv trag u bosanskoj historiji, kulturi i tradiciji.

Bosanska kraljica Katarina je vjerovatno jedna od najzanimljivijih i najslavnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. Ostala je upamćena kao jedna od najhrabrijih i najnesretnijih kraljica, a njena tragična sudbina okončana je u Rimu 25. oktobra 1478. godine, daleko od njene domovine i djece.

Bila je izbjeglica posljednjih 14 godina života. Sve vrijeme je pokušavala spasiti djecu i vratiti i obnoviti Kraljevinu Bosnu. U izuzetno teškim vremenima se pokazala kao vrlo vješta diplomatkinja, a mirnim i poštenim načinom života stekla je velik ugled u Evropi.

Oživljavajući njen život buđenjem iz legende, ova predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli i ljubavi prema Bosni. "Bosanska kraljica" u izvođenju glumice Ivane Petrović prikazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje porijeklo i koja se do kraja života borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.