Muzika
298

Irina Kapetanović nakon pauze ponovo na muzičkoj sceni: Željela sam se odmoriti od svega

Piše: E. M.
(Foto: Damir Dautbegović)
Irina Kapetanović-Perduv koja nam je svima poznata iz benda "Irina i VI" uskoro bi s novim bendom Acoustic Live Lounge trebala promovirati novi album, a u razgovoru za Klix.ba Irina je govorila o svojoj karijeri i onome što se događalo proteklih godina.

Irina je 2002. godine osnovala rock grupu "Irina i VI" sa kojom je snimila najveće hitove svoje karijere, međutim, nakon nekog vremena, odlučila je da se povuće iz javnosti i posveti se drugim poslovima i edukaciji. "Mrazevi", "Sad se briše i blijedi" i druge pjesme ostale su urezane u njenoj karijeri te ih i danas pjeva na svojim nastupima.

"Nakon benda 'Irina i VI' sam imala bend iz Tuzle Irina&Storm, izdali smo album pod nazivom 'Početak kraja' i mnogo smo svirali i putovali. Bilo je to odlično vrijeme i dobro smo se zabavljali. Nakon tog benda sam napravila pauzu nekoliko godina, uz koji izlet, projekt 'Indexi i prijatelji' ili neku muzičku saradnju, ali snimanje albuma me nije zanimalo, kao ni novi početak sa nekim novim bendom. Željela sam odmoriti od svega, posvetiti se drugim poslovima i edukaciji, jer sam se zaista zasitila putovanja i svega što bavljenje muzikom sa sobom donosi. Ne volim ni pretjerano eksponiranje i uvijek se s tim borim kada promovišem neku novu pjesmu", kazala je Irina na početku razgovora za naš portal te dodala:

"'Mrazevi' i druge pjesme iz tog vremena su obilježile moju karijeru i naravno da ih izvodim na nastupima jer ljudi to očekuju. Muž mi kaže da zna kada sam sretna samo po tome da li pjevušim dok nešto radim ili ne. Međutim, rijetko kada pjevušim svoje pjesme, obično nešto izmišljam ili obrćem postojeće tekstove".

Muzika, osim što Irini predstavlja posao, je i neki način njenog izražaja. Rijetko kada pravi planove, a prioritete u životu je, kako kaže, davno posložila i posao nije na vrhu liste.

"Živim miran život sa svojim mužem i psom. Preselili smo se na selo gdje uživam u prirodi, uzgajam svoj vrt, sadim cvijeće, imam puno vremena za čitanje i potreban je zaista veliki razlog da napustim svoj mali raj i krenem na put", dodaje Irina.

Nešto više od dvije godine Irina je vokalistica benda Acoustic Live Lounge sa kojima je trenutnu saradnju izgradila na cjeloživotnom prijateljstvu s njima.

"Sa gitaristom Vanjom Alikadićem sam radila u bendu 'Drugo stanje' i snimili smo dva albuma skupa, 'Tragač' i 'Nemir'. Kasnije smo tek povremeno radili skupa, a iz zezancije i proba u vikendici našeg cajoniste Dine Džumhura i u mojoj kući na selu, iz potpuno opuštenog druženja napravili smo bend. Za ovo vrijeme smo mnogo naučili jedni o drugima, svirali smo po čitavoj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Švicarskoj, Austriji, Danskoj i drugim zemljama, a evo upravo putujemo na mini turneju u Švicarsku, pa nastavljamo svirkama u BiH", izjavila je Irina.

Pjesme koje svira sa bendom su već poznate javnosti, a na albumu koji će uskoro biti objavljen se nalaze pjesme sa prethodnih šest albuma koje je Irina snimila te neke nove pjesme, ali sve one uz akustične obrade zvuče potpuno drugačije.

"Mi smo snimili live album u Konjicu na Kamernoj sceni gdje smo počeli svirati zajedno prije 15 godina. Pjesme ćemo objaviti na Youtubeu čim bude gotov i kompletan video u izradi Gepek designa. Za sada mogu reći da zvuči drugačije od muzike koju sam do sada radila, ali samo zbog akustične svirke. Ipak, sve je i dalje puno energije", dodaje naša sagovornica.

Za kraj razgovora Irina se zahvalila svima koji su joj pružali podršku, porodici, bendu, prijateljima i publici, te ljudima koji je okružuju, zbog čega se smatra bogatom osobom. S obzirom na to da ne pravi velike planove, nada se da će uskoro biti obavljena promocija albuma "Live&Acoustic", kao i videa, te da će u 2016. godini nastaviti dobar tempom nastupa širom BiH i drugih zemalja svijeta.