Muzika
212

Futavci spremaju novi album: Svakom novom pjesmom iznenadimo sami sebe

Piše: El. B.
Futavci
Futavci
Sarajevskom punk-rock bendu Futavci proteklih nekoliko mjeseci bilo je veoma radno, a tako će biti sve do kraja godine. Ovih dana su u studiju gdje nastavljaju snimanje drugog albuma, a pored toga se spremaju za novu koncertnu sezonu koju će započeti 1. jula na Mostar Summer Festu.

S obzirom na to da su im inspiracija realne stvari i stvarni problemi svih nas, većina pjesama bazirana je na stvarnim anegdotama, emocijama i internim opaskama na različite društvene probleme.

"Na novom albumu zaista pjevamo o različitim temama, ljudima i situacijama koje uočavamo. Mi nikad nismo radili pjesmu radi pjesme, već pišemo nove stvari kad imamo šta da kažemo", rekli su za Klix.ba.

Priznaju da su muzički dosta sazreli, pa su samim tim i nove pjesme drugačije od dosadašnjeg rada. Kažu kako svakom novom pjesmom iznenade sami sebe, a samim tim i publiku.

"Ne volimo stagnaciju jer nam je to dosadno i trudimo se da prvenstveno nama bude zanimljivo praveći nove pjesme. Stilski nismo ograničeni, pa se ponovo može očekivati dosta kombinacija rocka sa punkom, hip- hopom, ska i reggae zvukom. S druge strane, naš stil pisanja tekstova je ostao isti, što u neku ruku određuje naš stil", kažu Futavci ističući da im je cilj imati bolji album od prethodnog.

Singl prvijenac novog albuma "Kao ljubav" radili su s Irinom Kapetanović, a otkrivaju da će na nekim pjesmama biti još gostiju.

Trenutno snimaju u A studiju BHRT Muzičke produkcije pod producentskom palicom Željka Panche Škarića. Iako u ovoj godini neće objaviti album, do kraja godine objavit će nekoliko pjesama sa videospotom.

"Klasično izdavaštvo albuma je prošlost, te je prije svega potrebno objaviti nekoliko videospotova prije samog izlaska albuma. Plan nam je da album doživi regionalnu premijeru, prvenstveno jer imamo odličan feedback publike iz Srbije i Hrvatske, te smo im dužni konkretnije predstaviti naš rad", rekli su Futavci koji će fanove novim albumom obradovati naredne godine.

Koncertnu sezonu otvaraju nastupom na Mostar Summer Festu, a kažu da se veoma raduju koncertu u gradu na Neretvi. Ove godine Futavci će nastupati i sa velikanima kao što su Zabranjeno pušenje, Edo Maajka, Massimo i mnogi drugi.

"To nam je izazov, jer volimo testirati sebe pred publikom. Mi smo bend koji voli svirati uživo tako da nam je kvalitet žive svirke najbitnija stvar. Studio i spotovi su OK, ali smatramo da bendovi trebaju biti skoncentrisani na živu svirku jer je to pravo lice svega", kažu Futavci.

Sve detalje ostalih aktivnosti Futavaca možete pratiti preko oficijelnog Facebook i Instagram profila, a ukoliko ih želite čuti u svom gradu možete ih kontaktirati putem emaila [email protected].