26 nastupa
106

Poznati su svi finalisti Eurosonga, pogledajte zemlje koje ćemo slušati u subotu

L. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon završene druge polufinalne večeri u Malmeu poznati su svi finalisti 68. izdanje Eurosonga.

Nakon što su se u utorak u finale plasirali predstavnici Srbije, Portugala, Slovenije, Ukrajine, Litve, Finske, Kipra, Hrvatske, Irske i Luksemburga, u finalu će se takmičiti i predstavnici: Latvije, Austrije, Nizozemske, Norveške, Izraela, Grčke, Estonije, Švicarske, Gruzije i Armenije.

Tako će se u finalu ukupno za pobjedu boriti 26 predstavnica, a pored navedenih zemalja, direktan prolaz ostvaruju zemlje iz skupine "Velikih pet", koju čine: Njemačka, Italija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španija te Švedska koja je pobijedila na prošlogodišnjem Eurosongu održanom u Liverpoolu.

Važno je napomenuti da je ove godine došlo do promjene u načinu glasanja. U finalnoj večeri, 11. maja, gledaoci više neće morati čekati završetak takmičarskog dijela kako bi glasali, već će to moći učiniti čim počne prvi takmičarski nastup.

Gledatelji će moći glasati putem web stranice ili aplikacije Eurovision Song Contest. Zemlje učesnice mogu glasati putem SMS-a te poziva na broj koji će biti prikazan na ekranu.